Bezglutenowe ciasto cytrynowe z polentą

Muszę Wam się zwierzyć, że zawsze myślalam, że polenta to rodzaj zupy. A tymczasem to kasza kukurydziana, którą można wykorzystać na wiele sposobów – my zrobilyśmy z niej  bezglutenowe ciasto cytrynowe. Można by je nazwać „Jego Cytrynowość” – pyszne, mocno cytrynowe, lekko wilgotne i podawane z kremowym, waniliowym mascarpone, który zdecydowanie dodaje mu animuszu 🙂 .
Przy okazji jest to ciasto bezglutenowe (dla tych, którzy nie muszą być na diecie bezglutenowej to dobra okazja, by raz na jakiś czas odciążyć układ pokarmowy) i bez cukru, oczywiście.  Dodatkowym atutem tego ciasta jest to, że jego cytrynowość niesie nie tylko smak, ale dostarcza nam też  kwasy organiczne, które obniżają indeks glikemiczny produktów spożywczych. O tym, dlaczego jest to bardzo ważne dla naszego zdrowia napiszemy niedługo, a tymczasem zaufajcie nam i spróbujcie bardzo pysznego i zdrowego ciasta cytrynowego – jest szybkie i proste do zrobienia i można je jeść, jeść i jeść.

mezczyzna ozdabiajacy ciasto cytrynowe

kulinarna strona mocy

Adriana i Anita

Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga. Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)