Dziś chleb gryczany – ostatnio nasz ulubiony. Nie wiemy, niestety, skąd pochodzi przepis na ten chleb. Przechodzi z rąk do rąk, z domu do domu. Anita dostała przepis od koleżanki z pracy a ona od swojej koleżanki z okolicy w której mieszka. Zatem nie możemy powołać się na autora, ale kimkolwiek jest, chwała mu za tak prosty i genialny przepis.
Chleb jest pyszny i zdrowy, ma świetną konsystencję, nie zawiera glutenu ani drożdży. Jest więc dobry dla wszystkich, a do tego naprawdę bardzo, bardzo smaczny.
Jego zaletą jest też to, że długo zachowuje świeżość, ale o tym bardzo trudno się przekonać, bo znika jak zaczarowany.
Chleb gryczany
Składniki:
500 g kaszy gryczanej niepalonej
1 łyżeczka soli himalajskiej
woda
oraz opcjonalnie:
kilka łyżek pestek dyni, słonecznika, siemienia lnianego albo czarnuszki – według upodobań.
Sposób przygotowania:
Kaszę dobrze wypłukać a następnie przesypać do miski.
Zalać wodą tak, aby woda delikatnie zakrywała kaszę.
Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
Kaszę wymieszać drewnianą łyżką oraz dolać wody – uzupełnić aby kasza była przykryta przez wodę.
Miskę ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne 12 godzin.
Po tym czasie kaszę razem z wodą zmiksować na półgładko, dodać sól i dobrze wymieszać. Można tez dodać kilka łyżek pestek dyni, słonecznika czy siemienia lnianego.
Masę gryczaną przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 12 godzin.
Po tym czasie delikatnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec 50 – 55 minut.
Po upieczeniu chleb wyjąc z piekarnika, szybko wyjąć z blaszki (łapiąc za papier do pieczenia).
Jeszcze gorący chleb należy „obrać” z papieru do pieczenia a następnie pozostawić do wystygnięcia.
Chleb można kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Porcja na 1 bochenek.
Czas przygotowania: 2 dni.
Czas pieczenia: około godziny.
Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga.
Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)
Facebook
error: Uwaga: To nie jest dobry pomysł.
Kulinarna Strona Mocy używa ciasteczek. Część z nich zjada, jak wiecie, ale część z nich jest niejadalna – to pliki Cookies, których używamy by zapewnić Wam komfort korzystania z naszej strony. Więcej o niejadalnych ciasteczkach tutaj.