Ciasto z rabarbarem czyli babcia, mama, siostry, słońce, śmiechy, pogaduszki, kwaśno-słodki smak. Czyli dzieciństwo.
Smaki i zapachy jak nic innego potrafią nas przenieść w przeszłość, pozwalają przez chwilę znów zobaczyć tamto światło, poczuć nastrój, niemalże usłyszeć głosy i śmiechy naszych bliskich, których czasami już z nami nie ma. I nigdy już ich nie będzie.
Róbmy ciasto z rabarbarem, wracajmy dzięki niemu do dobrych chwil – ale tylko na chwilę, bo ten czas teraz to najlepsze co mamy i kto wie, może już niedługo do niego właśnie będziemy z tęsknotą wracać.
xxx
Adriana
Ciasto z rabarbaremSkładniki:Kruszonka:70 g mąki,
Ciasto:2 szklanki mąki pszennej białej, oraz
Sposób przygotowania:Kruszonka:Składniki kruszonki zmiksować w mikserze lub zagnieść ręcznie. Schłodzić w lodówce.
Rabarbar:Rabarbar obrać i pokroić w ok. 2 cm kawałki.
Ciasto:Formę na ciasto (35 x 25 cm) posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do gorącego piekarnika (150 st. C) i piec przez 30 minut a następnie zwiększyć temperaturę do 180 st. C i piec jeszcze 20 minut.
Ilość: 15 kawałków ciasta.
|