Cuda, cuda… Ocet jabłkowy na zdrowie, urodę i szczupłą sylwetkę

Ocet jabłkowy jest używany przez nas z zapałem od kilku dobrych lat. Stosujemy go zarówno zewnętrznie – jako tonik do twarzy czy płukankę do włosów, ale używamy go też wewnętrznie, zazwyczaj pijąc po prostu szklankę letniej wody z dwiema łyżkami octu rano lub wieczorem. Przy zakradającej się infekcji gardła zastosowanie go w odpowiednim momencie do płukania przynosi niesamowite efekty, co ja, jako matka małego dziecka i osoba przez wiele lat borykająca się z anginami, bardzo doceniam. Pomaga przy opryszczce, co zdecydowanie warto docenić, bo mało co na nią pomaga, a także dba o utrzymanie w dobrej kondycji flory bakteryjnej w jelitach, od których, podobno zaczyna się zdrowie (lub gdzie się kończy).

Uważamy, że ocet jabłkowy działa zbawiennie na nasze organizmy i bardzo pomaga w utrzymaniu w dobrej kondycji nie tylko skóry czy włosów, ale też całego ciała, dlatego postanowiłyśmy się z Wami tym podzielić. Przy czym, co bardzo ważne, mówiąc ocet jabłkowy mamy na myśli ten po naturalnej fermentacji, niepasteryzowany, naturalnie mętny, zrobiony z ekologicznych jabłek (na przykład taki).
Korzystacie z dobrodziejstw, które niesie ocet jabłkowy? Jeśli nie, poczytajcie o możliwościach jego zastosowania i przemyślcie sprawę.

Ocet jabłkowy – właściwości:

 

  • Odkwasza organizm

    Picie octu jabłkowego powoduje wytworzenie się w naszym organizmie środowiska zasadowego, co sprawia, że dużo lepiej radzi sobie z atakującymi nasze ciało infekcjami, bakteriami czy wirusami.

    Instytut Gersona z Kalifornii (odznaczony w walce z nowotworami), opublikował badania w których wykazał, że ocet jabłkowy wywołuje odczyn zasadowy, który neutralizuje komórki nowotworowe – rak nie może przetrwać w takim środowisku.

  • Wspomaga odchudzanie

    Ocet jabłkowy wywołuje uczucie sytości, zmniejsza się więc ilość spożywanych pokarmów, a co za tym idzie, maleje ilość spożywanych kalorii.

    Wpływa korzystnie na poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie dochodzi do skoków  poziomu cukru po spożytych posiłkach, co mogłoby przecież skutkować uczuciem głodu, podjadaniem, a w konsekwencji odkładaniem się tkanki tłuszczowej.

  • Przyspiesza przemianę materii

  • Dba o florę bakteryjną jelit

    Dzięki czemu definitywnie kończą się problemy z zaparciami, które bardzo utrudniają sprawne funkcjonowanie organizmu.
    Dzięki temu też zapomnisz o problemach z wyglądem swojej skóry, ponieważ, paradoksalnie tam właśnie zaczyna się jej dobry lub zły wygląd.

  • Obniża ryzyko zachorowania na nowotwory przełyku i gardła

  • Pomaga obniżyć cholesterol

    Ocet jabłkowy rozbija komórki tłuszczowe oraz reguluje metabolizm tłuszczów. Badania kliniczne wykazały, że zażywanie octu jabłkowego znacznie obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

  • Zmniejsza ryzyko chorób serca

  • Zapobiega infekcjom gardła, pomaga w leczeniu już istniejących

    Ocet jabłkowy działa bowiem przeciwzapalnie, łagodzi ból i hamuje rozwój bakterii i wirusów (płukanie gardła: 2 łyżki octu na szklankę wody).

  • Przeciwdziała paradontozie, wybiela zęby

    (płukanie, jak wyżej).

  • Pomaga przy opryszczce

    Jeśli naprawdę się przyłożymy, możemy uniemożliwić jej „wyklucie”, w tym celu należy kilka razy dziennie ocet jabłkowy wymieszany z wodą (2:1) przykładać, używając nasączonego nim wacika w miejscu, gdzie czujemy, że zaczyna się pojawiać (na 2-3 minuty).

  • Poprawia nastrój

    Pity przed posiłkiem pomaga w produkcji serotoniny, a ta pomaga zachować dobry nastrój (łyżka octu na szklankę wody).

  • Powoduje wzrost energii

    Ocet jabłkowy zawiera enzymy, które zapobiegają zmęczeniu (stosować j.w.)

  • Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne

    ( należy wymieszać ocet z wodą w stosunku 1:1 z i używać w sprayu do spryskiwania np. stóp).

  • Łagodzi podrażnienia łuszczycowe, alergiczne i po ukąszeniu owadów

    Należy wymieszać w proporcji 1:1 z wodą i smarować nasączonym wacikiem zmienione chorobowo miejsca.

  • Łagodzi poparzenia słoneczne

    Do letniej kąpieli należy dodać szklankę octu.

 

A także pomaga przy takich schorzeniach jak:

astma, infekcje nerek, reumatyzm, problemy z krążeniem krwi, wysokie ciśnienie, grypa, kolki, przeziębienie, poparzenia, infekcje układu moczowego, egzemy, wypryski, osteoporoza, nerwobóle, kaszel, odciski, infekcje jamy ustnej, problemy z wątrobą, zapalenia kości i stawów, problemy z trzustką, biegunki, zapalenie płuc czy opłucnej.
We wszystkich tych przypadkach należy pić szklankę wody z łyżką octu, najlepiej na czczo.

O zastosowaniu octu jabłkowego w zewnętrznej pielęgnacji ciała oraz innych, nietypowych metodach jego wykorzystania napiszemy następnym razem, dołączając nasz przepis na ocet jabłkowy.
Przy takim spożyciu jak nasze jak najbardziej uzasadniony jest własnoręczny wyrób octu, od zeszłego roku same więc go przygotowujemy. Ma to też tę zaletę, że dokładnie wiemy, co spożywamy (lub używamy) i pozwala „przerobić” moje wspaniałe jabłka, których mam takie ilości, że nawet przybywające z odsieczą przez całą zimę sarny nie są w stanie ich zużyć.

xxx
Adriana

kulinarna strona mocy

Adriana i Anita

Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga. Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)