Pogoda raczej nie sprzyja spacerom (u Was też padał wczoraj śnieg?), ale niedługo się poprawi, miejmy nadzieję i bedzie można wybrać się na łowy. Pokrzywowe łowy, żeby zrobić dip z pokrzyw.
Przed wyjazdem na Maderę Anita podzieliła się ze mną swoim najnowszym odkryciem i zobligowała do podzielenia się z ludzkością, co czynię. I tak moja siostra opala sobie nogi zbierając siły przed supportowaniem męża w Madeira Island Ultra Trail, a ja w śnieżycy i wichurze, jak ten Kopciuszek, czy coś, zbieram pokrzywy…
A na dodatek, ponieważ czasy dzieciństwa mam dawno za sobą, zapomniało mi się, niestety, że pokrzywy naprawdę strasznie parzą. Fotografowanie pokrzyw nie jest frajdą w związku z tym, pamiętajcie o tym.
Ale za to pokrzywy są bardzo zdrowe, bo:
- zawierają witaminy A, K, B2, C, makro- i mikroelementy (magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem, sód),
- działają krwiotwórczo,
- działają stymulująco na produkcję przeciwciał, wzmacniając naszą odporność,
- obniżają poziom cukru we krwi.
- poprawiają trawienie i metabolizm,
- mają działanie bakteriobójcze,
- oczyszczają układ trawienny,
- pomagają wydalać z organizmu substancje toksyczne,
- zapobiegają zatrzymywaniu się płynów w organiźmie,
- usprawniają pracę trzustki, wątroby, żołądka,
- pomagają przy nieżytach jelit i biegunkach,
- zmniejszają stany zapalne skóry.
(Poczytajcie więcej o pokrzywach, nie wszyscy mogą korzystać z ich dobroczynnych właściwości)
Dip z pokrzyw ma mocno „zielony” smak, jeśli ktoś lubi zielsko, bedzie szczęśliwy 🙂 w połączeniu z bardzo zdrowym i pysznym awokado dostajemy prawdziwą bombę witaminowo-mikroelementową w postaci smacznego dipu, czy też swoistej wersji guacamole, świetnie grającego z krakersami (na przykład lnianymi) czy chrupiącymi warzywami.
Jeśli nie popełnicie mojego błędu i nie ugnieciecie pokrzyw w szklance (luźno, luźno, pamiętajcie, pokrzyw nie może być za dużo), bedzie fajnie 🙂
xxx
Adriana
Dip z pokrzywSkładniki:2 szklanki pokrzyw (uwaga: zbieramy w rękawicach tylko 4 – 6 górnych liści i szklankę napełniamy LUŹNO, nie upychamy!!!) Sposób przygotowania:Pokrzywy umyć a następnie zalać wrzątkiem i od razu odcedzić (wodę (napar) można wypić – jest zdrowy). Pokrzywy delikatnie odcisnąć (ręką, nie ręcznikiem papierowym). Dip z pokrzyw podawać jako dodatek do świeżych warzyw, innych chrupiących przekąsek i pyszności. Porcja dla: 2-3 osób. |