Pomysł na fasolę mój, zainspirowany lekturą Petera Mayla („Rok w Prowansji”, „Zawsze Prowansja”, „Jeszcze raz Prowansja” – bardzo apetyczne książki, polecam). A ponieważ to ja jestem tą z sióstr, która przedkłada czytanie ponad wszystko (moja ulubiona forma aktywności fizycznej to przewracanie kartek w książce – a jaka jest Wasza?), dlatego tym razem mnie się trafiła inspiracja 🙂
Fasola po prowansalsku
Składniki:
250 g fasoli Jaś świeżej łuskanej lub 125 g fasoli suchej Jaś
½ łyżki kminku
2-3 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
sól himalajska
pieprz czarny
papryka ostra
3 ząbki czosnku
oliwa
1 łyżka pasty bulionowej własnej produkcji lub kostka bulionowa
1 pęczek zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
Fasolę namoczyć przez noc (świeżą łuskana wystarczy moczyć 2-3 godziny, natomiast suszoną 8-12 godzin). Odlać wodę z moczenia fasoli i przepłukać ją.
Fasolę zalać świeżą wodą tak, aby woda pokrywała fasolę na 2-3 cm powyżej poziomu ziaren i zagotować.
Kiedy po zagotowaniu w garnku pojawi się piana – zbierać ją i usuwać aż do momentu, kiedy piana nie będzie się pojawiała. Następnie fasolę gotować do miękkości z kminkiem, zielem angielskim i liściem laurowym.
W osobnym garnku rozgrzać oliwę, dodać paprykę ostrą, posiekany czosnek i lekko przysmażyć (uważać aby czosnek nie przypalił się, bo znacząco zmieni smak potrawy).
Następnie wlać ugotowaną fasolę (razem z wodą w której się gotowała i wszystkimi przyprawami), dodać bulion i gotować przez 10-15 minut aby smaki połączyły się.
Doprawić solą i pieprzem.
Fasolę podawać posypaną dużą ilością posiekanej zielonej pietruszki.
Porcja dla 3-4 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny (bez czasu moczenia fasoli).
Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga.
Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)
Facebook
error: Uwaga: To nie jest dobry pomysł.
Kulinarna Strona Mocy używa ciasteczek. Część z nich zjada, jak wiecie, ale część z nich jest niejadalna – to pliki Cookies, których używamy by zapewnić Wam komfort korzystania z naszej strony. Więcej o niejadalnych ciasteczkach tutaj.