Fasola szparagowa w sosie ostrygowym – kolejna wariacja dla fasolkowych świrów. Tak z chińska trochę będzie.
Z tą fasolą jest prawie tak jak z tą po tajsku, bo kuchnię chińską też uwielbiamy. Ta wersja też pyszna, idą łeb w łeb. Czego chcieć więcej? Pełnia lata, kuchnia pełna fasoli, pełno gości nadjedzie wkrótce… Życie jest piękne.
xxx
Adriana
Fasola szparagowa w sosie ostrygowym
Składniki:
½ kg fasolki szparagowej
3-centymetrowy kawałek imbiru
1 duży ząbek czosnku
½ pęczka posiekanego szczypiorku
½ papryczki chilli
2-3 łyżki oliwy
½ szklanki sosu ostrygowego
sól (himalajska)
pieprz
Sposób przygotowania:
Fasolkę ugotować al-dente (sól dodać dopiero pod koniec gotowania).
W tym czasie obrać i drobno posiekać imbir, chilli i czosnek.
Na oliwie przysmażyć imbir i chilli (pozostawić trochę chilli do dekoracji).
Po około 1-2 minutach dodać czosnek i delikatnie przysmażyć (uważać, aby czosnek nie zmienił koloru na brązowy, ponieważ zgorzknieje i niekorzystnie zmieni smak dania).
Dodać ugotowaną fasolkę, sos ostrygowy i pieprz. Wymieszać i podgrzewać aż wszystkie składniki będą gorące.
Wyłożyć na półmisek, posypać szczypiorkiem i papryczką chilli.
Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga.
Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)
Facebook
error: Uwaga: To nie jest dobry pomysł.
Kulinarna Strona Mocy używa ciasteczek. Część z nich zjada, jak wiecie, ale część z nich jest niejadalna – to pliki Cookies, których używamy by zapewnić Wam komfort korzystania z naszej strony. Więcej o niejadalnych ciasteczkach tutaj.