Tak prosiłam, tak prosiłam i jest: galaretka z kwiatów czarnego bzu .
A prosiłam Anitę, bo mam tyle bzu przy domu, że żal było nie skorzystać, więc ten początek lata wyjątkowo upojny. Syropy, lemoniady, nalewki, ocet, a teraz jeszcze galaretka z kwiatów czarnego bzu. Jedliście?
Dla mnie to coś zupełnie wyjątkowego, zwłaszcza że posiada na górze pyszny kremik cytrynowy. Lubię galaretki, ale kremiki chyba lubię bardziej, więc dla mnie właściwie proporcje mogłyby zostać zamienione, przepraszam, Anitko.
Co za niewdzięcznica ze mnie:).
Tak czy owak, deser jest pyszny i wyjątkowy. I bez jeszcze kwitnie…
xxx
Adriana
Galaretka z kwiatów czarnego bzu
Składniki:
Galaretka:
6 łyżek miodu,
Sok z 3 cytryn,
20 baldachów kwiatów bzu czarnego,
1 l wody niegazowanej,
4 łyżeczki żelatyny,
100 ml wody.
Krem cytrynowy:
2 łyżki serka mascarpone,
150 ml śmietany kremówki,
1-2 łyżeczek syropu klonowego lub z agawy,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżeczka skórki otartej z eko-cytyny.
Sposób przygotowania:
Galaretka:
W słoju wymieszać miód, sok z cytryny i wodę.
Dodać oczyszczonebaldachy kwiatowe, wymieszać.
Słój zamknąć i zostawić w chłodnym, ciemnym miejscu na 1 dzień. W tym czasie wstrząsać słojem kilkukrotnie.
Następnego dnia przecedzić mieszankę przez sitko.
W osobnym naczyniu namoczyć żelatynę w 100 ml wody i pozostawić do napęcznienia.
Następnie podgrzać żelatynę w kąpieli wodnej.
W tym samym czasie, w osobnym naczyniu podgrzać przecedzoną esencję kwiatową (nie zagotowywać).
Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać i przelać do szklanek lub pucharków w których serwowany będzie deser. Galaretkę schłodzić i pozostawić do stężenia.
(Jak oczyścić baldachy kwiatowe? Dowiesz się tutaj).
Krem cytrynowy:
Serek mascarpone, śmietanę i pojemnik w którym będzie wykonywany krem dobrze schłodzić.
Do pojemnika włożyć ser mascarpone i śmietanę i ubić na sztywną masę – krem.
Dodać pozostałe składniki i kontynuować ubijanie aż do połączenia się składników.
Tak przygotowany krem wyłożyć na wierzch stężałej galaretki. Serwować schłodzone.
Ilość: 0,8 l galaretki.
Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania około 1,5 dnia.
Chcesz się podzielić przepisem na galaretkę z kwiatów czarnego bzu? Śmiało:)
A, i mamy Facebooka i Instagrama. Bardzo ładne, naprawdę.
Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga.
Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)
Facebook
error: Uwaga: To nie jest dobry pomysł.
Kulinarna Strona Mocy używa ciasteczek. Część z nich zjada, jak wiecie, ale część z nich jest niejadalna – to pliki Cookies, których używamy by zapewnić Wam komfort korzystania z naszej strony. Więcej o niejadalnych ciasteczkach tutaj.