Szparagi uchodzą za warzywo raczej wykwintne, poza tym są krótko wśród nas, dlatego też zawsze staramy się wykorzystać ten czas jak najlepiej. Obcując z nimi, długo miałyśmy wrażenie, że balansujemy na granicy profanacji– te z wody nigdy nie są takie, jak sobie człowiek wymarzy. Padł więc pomysł, aby je zgrillować i okazało się to strzałem w dziesiątkę, a nawet jedenastkę 🙂 (każda z Was ma pewnie znajomą, która chwaliła się, ze jej dziecko miało 11 punktów w skali Apgar:) dla niezorientowanych – to skala dziesięciopunktowa).
Tak wiec pozostajemy wierne grillowanym szparagom, które zachowują pożądaną twardość i niosą cudowny smak. A do tego takie jajko w koszulce – dla mnie niesamowity wynalazek, wiecie, dlaczego – nie ma ciągnącego się białka, a jest lejące się żółtko. Spróbujcie koniecznie.
Grillowane szparagi z jajkiem w koszulceSkładniki:500 g (1 pęczek) szparagów Sposób przygotowania:Szparagi umyć, osuszyć i przygotować do grillowania: zielone szparagi wymagają tylko odcięcia suchych, włóknistych końcówek, natomiast białe szparagi należy dodatkowo obrać obieraczką do warzyw (nie trzeba obierać ¼ części licząc od wierzchołka szparaga). Porcja dla 2 osób. |