Przepisy „Please don’t go!” Zatrzymać jesień – puree z dyni Bardzo szybki obiad – makaron z wędzonym łososiem i cukinią Bardzo zielona zupa z zielonych ogórków Bezcukrowe Czekoladowe Brownie z kaszą jaglaną Bezglutenowe ciasto cytrynowe z polentą Bezglutenowe muffiny dyniowe Bezglutenowe muffiny z rabarbarem Bezgrzeszne Muffiny Carpaccio z buraków Chleb gryczany – tylko trzy składniki i czas Chłodnik Ciasto marchewkowe bezglutenowe z waniliowym serkiem z nerkowców Crumble, crumble… A może jednak zapiekane śliwki pod kruszonką? Cudowna, aromatyczna lasagne z bakłażana Deser z tapioki Dip z pokrzyw Domowa lemoniada z kurdybankiem Domowa lemoniada z zielonych ogórków. Ha! Zdziwieni? Dorsz kokosowo-migdałowy z puree z marchwi i batatów Dynia i bataty zapiekane z kozieradką Dynia pieczona Fasola po prowansalsku Fasola szparagowa po tajsku Fasola szparagowa w sosie ostrygowym Figi z karmelizowanymi orzechami – deser odstresowujący Frittata ze szparagami i kurdybankiem Galaretka z kwiatów czarnego bzu Goście idą! – Bruschetta Goście idą! – Grillowany bakłażan Gołąbki z dorszem Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce Grillowany ser halloumi z sosem jeżynowym Kalafior w kokosie – pieczony i pyszny Kapuśniak z fasolą – zupa rozweselająca Kasza gryczana z grillowanymi warzywami Kawa antyoksydacyjna Kawa rozgrzewająca z dobrymi korzeniami 🙂 Kimchi – jak je zrobić i właściwie po co? Koktajl z zielonym jęczmieniem Kopytka z kaszy jaglanej z cukinią i czosnkiem Krakersy Lniane Króweńki (egzotyczne domowe krówki) Kuchnia tajska – szpinak z sosem ostrygowym Kurkuma smoothie – sposób na szczupłą sylwetkę. Kwiatowa sałatka z mniszka lekarskiego Leczo z ogórków – jedyne słuszne Lekka jak piórko kokosowa Panna Cotta Lekka jak puch zupa z białych szparagów Lemoniada cytrusowo-imbirowa Lemoniada z kwiatów czarnego bzu czyli weź na spacer miskę Letnia tarta z borówkami – ale nie tylko na lato Lody mango. Smak słońca Lody truskawkowe – bez cukru, jakby kto pytał. I bez maszyny do lodów. Lody, które dodadzą Ci energii – maca z sorbetem jeżynowym Minipavlove z karmelizowanym rabarbarem – szczęście niepojęte Mus z marakui Napar z cytryn, kardamonu i tymianku Napar z pomarańczy, rozmarynu i goździków Nostalgiczny mus z nektarynek – z jeżynami, oczywiście Obłędnie pyszne batony Odżywczy napój – smoothie z zielonej pietruszki Omdlały imam Omlet z kaszy jaglanej z zielonymi warzywami Omlety z kimchi Onigiri. Dobry początek Ośmiornica po maderyjsku Pełna werwy pasta z makreli Pieczona fasola ze szpinakiem i pomidorami Pieczona marchewka z tymiankiem i czarnuszką Pochwała prostoty: Pieczone ziemniaki z oliwą truflową Pomarańczowe brownie Pani Profesor Pomysł na quinoa – sałatka z nutą dzikości Proste, a cieszy – fenkuł w roli głównej Pudding chia na mleku kokosowym z owocami sezonowymi Quinoa – cud prawdziwy Quinoa z fiołkami (albo bzem – bo dlaczego nie) Risotto cytrynowe z krewetkami Risotto z dynią Risotto z pomidorami, cukinią i krewetkami Risotto ze szparagami Rozgrzewająca herbata z kurkumy Rozgrzewający bulion z imbirem Rozgrzewający krupnik z kaszą jaglaną i imbirem Rumiane jak Jagna czyli praktyczne wykorzystanie literatury pięknej przy obróbce termicznej kotletów jaglanych Ryba na parze z brokułami w sezamie Ryba zapiekana z sosem chrzanowo-porowym Ryba zapiekana z warzywami i białym winem Ryż na mleku kokosowym z mango Samo Ziarno – pyszny chleb bezglutenowy Sangria Sałatka na grilla Sałatka z arbuza, fety i czarnych oliwek Sałatka z bobu, która zawsze nam ucieka Sałatka z buraków, awokado i marakui Sałatka z quinoa, karmelizowanych buraków i tuńczyka Sałatka z rukoli i koziego sera z truskawkami Serek z nerkowców z galaretką truskawkową Sezamki bananowe – cudowny ratunek na PMS. I na wiosnę, która nie nadchodzi. Śledzie po sułtańsku z orzechami włoskimi Śledzie z cytryną i zieloną pietruszką Smak lata – sałatka z jeżynami Sok marchwiowo-imbirowy Spaghetti z pesto pietruszkowym Stek z tuńczyka i krótka historia Kopciuszka Stir-fry z brokułów i groszku cukrowego Stir-fry ze szparagów Super pomysł na śniadanie – fasola zapiekana z jajkiem Szparagi z masłem cytrynowym Tajemnicze brownie i przebieranki Tarta z burakami, rukolą i majerankiem na gryczanym spodzie Torcik z żurawiną i białą czekoladą Tortille gryczane z grillowanymi warzywami Trufle daktylowe Upiększające lody z zielonym jęczmieniem Wiosenne masło ziołowe Wiosenne ziołowe pesto prosto z łąki Wiosna, aż miło – Smoothie z pokrzyw Wytrawne placuszki dyniowe z karmelizowaną gruszką Wzmacniający napój (smoothie) ze szpinaku Zaskakująco smaczna sałatka marokańska z kalafiora Zdrowe naleśniki? Czy to w ogóle możliwe? Ziemniaki zapiekane z mlekiem kokosowym Zimowa sałatka z buraków i fasoli z niespodzianką Zupa cebulowa z szałwią i tymiankiem Zupa tajska z zielonego curry czyli kubki smakowe idą do nieba. Czwórkami. Zupa z dyni z gruszkami, śliwkami i imbirem, a przy okazji o tym, dlaczego zdradzamy Zupa z marchewki i kolendry w stylu tajskim