Przepisy „Please don’t go!” Zatrzymać jesień – puree z dyni Babeczki z bitą śmietaną, kajmakiem i truskawkami -i skąd wziąć złoty aksamit Batony owsiane które rajty rwą Bezcukrowe Czekoladowe Brownie z kaszą jaglaną Bezglutenowe ciasto cytrynowe z polentą Bezglutenowe muffiny dyniowe Bezglutenowe muffiny z rabarbarem Bezgrzeszne Muffiny Carpaccio z buraków Chleb gryczany – tylko trzy składniki i czas Chłodnik Ciasto marchewkowe bezglutenowe z waniliowym serkiem z nerkowców Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi orzechami – zdecydowanie upiększające Co zrobić z dyni? Dyniowe spaetzle, koniecznie Crumble, crumble… A może jednak zapiekane śliwki pod kruszonką? Cudowna, aromatyczna lasagne z bakłażana Deser z tapioki Dip z pokrzyw Domowa lemoniada z kurdybankiem Domowa lemoniada z zielonych ogórków. Ha! Zdziwieni? Dynia i bataty zapiekane z kozieradką Dynia pieczona Fasola po prowansalsku Fasola szparagowa po tajsku Frittata ze szparagami i kurdybankiem Goście idą! – Bruschetta Goście idą! – Grillowany bakłażan Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce Grillowany ser halloumi z sosem jeżynowym Indyjskie pierożki z dynią – samosy w wersji fit Kalafior w kokosie – pieczony i pyszny Kapuśniak z fasolą – zupa rozweselająca Kasza gryczana z grillowanymi warzywami Kawa antyoksydacyjna Kawa rozgrzewająca z dobrymi korzeniami 🙂 Kimchi – jak je zrobić i właściwie po co? Koktajl z zielonym jęczmieniem Kopytka z kaszy jaglanej z cukinią i czosnkiem Kotlety z ciecierzycy czyli wypełniamy pity Krakersy Lniane Króweńki (egzotyczne domowe krówki) Kurkuma smoothie – sposób na szczupłą sylwetkę. Kwiatowa sałatka z mniszka lekarskiego Leczo z ogórków – jedyne słuszne Lekka jak puch zupa z białych szparagów Lemoniada cytrusowo-imbirowa Lemoniada z kwiatów czarnego bzu czyli weź na spacer miskę Letnia tarta z borówkami – ale nie tylko na lato Lody mango. Smak słońca Lody truskawkowe – bez cukru, jakby kto pytał. I bez maszyny do lodów. Lody, które dodadzą Ci energii – maca z sorbetem jeżynowym Minipavlove z karmelizowanym rabarbarem – szczęście niepojęte Muffiny śródziemnomorskie – z oliwkami, rozmarynem i suszonymi pomidorami Muffiny z kaszy gryczanej NadKluska czyli spaghetti z pesto, cukinią i awokado Napar z cytryn, kardamonu i tymianku Napar z pomarańczy, rozmarynu i goździków Obłędnie pyszne batony Odżywczy napój – smoothie z zielonej pietruszki Omdlały imam Omlet z kaszy jaglanej z zielonymi warzywami Omlety z kimchi Pieczona fasola ze szpinakiem i pomidorami Pieczona marchewka z tymiankiem i czarnuszką Pierniczki dla spóźnialskich Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną Placuszki dyniowe dla Kuby (i nie tylko) Pochwała prostoty: Pieczone ziemniaki z oliwą truflową Pomarańczowe brownie Pani Profesor Pomysł na quinoa – sałatka z nutą dzikości Powiew świeżości – Spaghetti z rukolą i cytryną Proste, a cieszy – fenkuł w roli głównej Pudding chia na mleku kokosowym z owocami sezonowymi Quinoa z fiołkami (albo bzem – bo dlaczego nie) Risotto z dynią Risotto ze szparagami Rozgrzewająca herbata z kurkumy Rozgrzewający bulion z imbirem Rozgrzewający krupnik z kaszą jaglaną i imbirem Rumiane jak Jagna czyli praktyczne wykorzystanie literatury pięknej przy obróbce termicznej kotletów jaglanych Ryż na mleku kokosowym z mango Samo Ziarno – pyszny chleb bezglutenowy Sangria Sałatka na grilla Sałatka z arbuza, fety i czarnych oliwek Sałatka z bobu, która zawsze nam ucieka Sałatka z buraków, awokado i marakui Sałatka z rukoli i koziego sera z truskawkami Scones & Clotted Cream- I hope you’re feeling happy now… Serek z nerkowców z galaretką truskawkową Sernik z bardzo owocową polewą Sezamki bananowe – cudowny ratunek na PMS. I na wiosnę, która nie nadchodzi. Smak lata – sałatka z jeżynami Sok marchwiowo-imbirowy Spaghetti z pesto pietruszkowym Stir-fry ze szparagów Super pomysł na śniadanie – fasola zapiekana z jajkiem Szparagi z masłem cytrynowym Tajemnicze brownie i przebieranki Tarta figowa Tarta z burakami, rukolą i majerankiem na gryczanym spodzie Tarta z daktylami, kremem śmietanowym i orzechami Tarta z jeżynami Torcik z żurawiną i białą czekoladą Tortille gryczane z grillowanymi warzywami Trufle daktylowe Upiększające lody z zielonym jęczmieniem W poszukiwaniu straconego smaku czyli Sernik cytrynowy na czekoladowym spodzie Wegańskie caprese z figami Wegeburgery z czarnej fasoli Więcej światła! Tarta cytrynowa Wiosenne masło ziołowe Wiosenne ziołowe pesto prosto z łąki Wiosna, aż miło – Smoothie z pokrzyw Wytrawne placuszki dyniowe z karmelizowaną gruszką Wzmacniający napój (smoothie) ze szpinaku Zaskakująco smaczna sałatka marokańska z kalafiora Zdrowe naleśniki? Czy to w ogóle możliwe? Ziemniaki zapiekane z mlekiem kokosowym Zimowa sałatka z buraków i fasoli z niespodzianką Zostań moją Florentynką Zupa cebulowa z szałwią i tymiankiem Zupa z dyni z gruszkami, śliwkami i imbirem, a przy okazji o tym, dlaczego zdradzamy Zupa z marchewki i kolendry w stylu tajskim