Możecie się dziś z nami zabrać w podróż do Indii, z dynią w dłoni. Zupę z dyni pewnie zjadłyście już kilkanaście razy w tym sezonie, przepis na risotto dyniowe tutaj, czas więc na nowe odkrycia – na początek indyjskie pierożki z dynią.
Kuchnia indyjska, aromatyczna i intensywna to dobry kierunek, eksplorowany przez nas od dawna i też zaliczająca się do grona naszych ulubionych. Mimo, że początki nie były łatwe.
Pierwsze próby podjęła Anita w okresie licealnym, wykonując purisy – małe, nadymające się podczas pieczenia w głębokim tłuszczu placuszki. Puriski aż prosiły się by je czymś wypełnić, ta przestrzeń w środku wręcz wzywała do działania. Anita smażyła, zastanawiając się nad tym, a Amelia, nasza najmłodsza, lecz równie jak my łakoma siostra przystąpiła do działania i we wnętrze puriska ładowała masełko. Ile wlazło, a właziło dużo.
Czas miło sobie płynął przy wspólnym gotowaniu, rozmawianiu i jedzeniu, aż nadszedł koniec i pojawiło się pytanie: Ile purisków zjadła Amelia? Nie wiadomo. Wiadomo natomiast, że przy okazji zjadła całe masło. A ponieważ w naturze musi być równowaga, która została tym czynem drastycznie zakłócona, natura szybko odzyskała swoje skarby, a zielona Amelia tego dnia już ani razu nie weszła do kuchni, co jest ewenementem na skalę galaktyczną, wierzcie mi. Przez długi czas na dźwięk słowa „purisek” wciąż robiła się zielona – i wściekła, co my, podłe, starsze siostry z zapałem inicjowałyśmy.
Kolejne próby z kuchnią indyjską wypadly bardziej pomyślnie, Amelia nabrała jakże przydatnej w życiu rozwagi, nie straciła natomiast bardzo charakterystycznego dla siebie entuzjazmu i teraz jeśli chodzi o dania indyjskie (zarówno przyrządzanie jak i konsumpcję) nie ma sobie równych.
Ale dzisiejsze indyjskie pierożki z dynią czyli fit samosy są dziełem Anity. Klasyczne samosy smaży się w głębokim tłuszczu, nasze są pieczone w piekarniku, stąd nazwa – fit samosy.
Nie oszczędzajcie na przyprawach, to one budują cały nastrój tego dania, i koniecznie zróbcie rajtę – połączenie tych dwóch tekstur i kompozycji smakowych to niezapomniane przeżycie.
xxx
Adriana
Indyjskie pierożki z dynią – fit samosySkładniki:Ciasto krucho-drożdżowe:100 g mąki pszennej białej, Farsz dyniowy:200 g pieczonej dyni, Rajta – Sos jogurtowy:½ szklanki gęstego jogurtu, Sposób przygotowania:
Ciasto krucho-drożdżowe:Obie mąki wymieszać i posiekać z masłem. Farsz dyniowy:W czasie kiedy ciasto rośnie, na patelni rozgrzać olej i dodać wszystkie przyprawy (z wyjątkiem czosnku, cukru, soli i soku z cytryny). Sos jogurtowy:Ogórka i cebulę posiekać w drobną kostkę. Pierożki:Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i pokroić w kwadraty około 6 cm x 6 cm. Fit samosy podawać z rajtą (sosem jogurtowym).
Porcja na 25 sztuk.
|