Z cyklu „Z resztek włóczki” czyli jak zrobić lekkie, zdrowe, szybkie i rozgrzewające danie z kaszy gryczanej i tego, co jest w lodówce:) (i do tego pyszne).
Kasza gryczana z grillowanymi warzywami
Składniki:
½ szklanki kaszy gryczanej
4 fileciki anchois
4 suszone pomidory
posiekana natka pietruszki
kozieradka
oregano
sok z cytryny
sól (himalajska)
pieprz czarny
¼ czerwonej papryki
¼ żółtej papryki
½ małej cukinii
1 cebula
ewentualnie sezonowo: kilka różyczek kalafiora lub brokułu lub szparagi
Sposób przygotowania:
Kaszę przepłukać na sicie i ugotować w ¾ szklanki wody z dodatkiem soli na wolnym ogniu (około 15-20 min), lub do momentu wchłonięcia całej wody przez kaszę.
Warzywa pokroić na cząstki – papryki w paski, cukinię w półplasterki, cebule w plastry, kalafior, brokuł w plastry, szparagi przeciąć w połowie aby uzyskać mniejsze części, pomidory na 4 części.
Warzywa zamarynować w odrobinie oliwy, soli i ulubionych przyprawach (np. kozieradka, oregano) a następnie zgrillować na patelni grillowej.
W tym czasie na osobnej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone fileciki anchois i pozostawić na około 1 minutę.
Następnie dodać pokrojone pomidory a po chwili ugotowaną kaszę i warzywa i wymieszać. Pozostawić na małym ogniu przez około 1-2 minuty aby smaki się połączyły.
Po tym czasie posypać obficie natką pietruszki i przyprawić odrobiną soku z cytryny i pieprzem. Wymieszać i podawać jako samodzielne danie lub np. z sadzonymi jajkami.
Porcja dla 2-3 osób.
Czas przygotowania: 35 minut.
Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga.
Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)
Facebook
error: Uwaga: To nie jest dobry pomysł.
Kulinarna Strona Mocy używa ciasteczek. Część z nich zjada, jak wiecie, ale część z nich jest niejadalna – to pliki Cookies, których używamy by zapewnić Wam komfort korzystania z naszej strony. Więcej o niejadalnych ciasteczkach tutaj.