Kawa antyoksydacyjna

Zdarza się, że poranna kawa bywa dla nas tym motywatorem, który pomaga nam wyjść na świat z ciepłego łóżka, co, jak wiadomo, nie zawsze bywa proste.  Mamy świetny sposób na jej uatrakcyjnienie i korzystamy z tego patentu już od długiego czasu, szczególnie zimą. Ten mało skomplikowany zabieg powoduje, że kawa jest nie tylko smaczniejsza, ale również o wiele zdrowsza, a to za sprawą kilku zaledwie przypraw.
Wyjątkowość naszej kawy polega bowiem głównie na wielokierunkowym działaniu  imbiru, cynamonu, kardamonu, goździków i gałki muszkatołowej. Ich dobroczynne działanie to z jednej strony działanie rozgrzewające, tak ważne w okresie zimowym, kiedy łatwo o wychłodzenie organizmu i przeziębienie lub grypę, z drugiej strony wszystkie wspomniane przyprawy korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Najważniejsze jednak to ich działanie antyoksydacyjne, a antyoksydanty są ważne, ponieważ chronią przed rozwojem chorób i opóźniają procesy starzenia organizmu.
Zatem jeśli chcemy zachować młodość, możemy to robić w bardzo przyjemny sposób a warto dodać, że kawa antyoksydacyjna jest naprawdę pyszna.

kawa antyoksydacyjna, kawa, antyoksydanty

Oprócz wspomnianego działania rozgrzewającego i antyoksydacyjnego składniki naszej kawy charakteryzują się jeszcze innymi właściwościami wspierającymi zdrowie:

Cynamon

Chroni przed wolnymi rodnikami wytwarzanymi w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego, działa przeciwcukrzycowo, przeciwzapalnie, antynowotworowo i przeciwbakteryjnie.

Imbir

Działa przeciwzapalnie, korzystnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego (działanie żółciopędne) oraz pobudza motorykę przewodu pokarmowego. Łagodzi też nudności, działa przeciwbólowo i przeciwmigrenowo. Ma również działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Kardamon

Łagodzi bóle żołądka i inne dolegliwości układu trawienia takie jak niestrawność. Odświeża oddech i wzmaga apetyt. Działa moczopędnie i odtruwająco. Dodatkowo działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. W medycynie naturalnej jest wykorzystywany podczas leczenia przeziębienia, grypy a także w profilaktyce tych chorób w okresie większej zachorowalności.

Goździki

Są jednym z najsilniejszych antyoksydantów występujących w naturze. Mają działanie wykrztuśne, pobudzają wydzielanie soków trawiennych i wzmagają apetyt. Działają silnie przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo oraz przeciwbólowo.

kawa antyoksydacyjna, kawa, antyoksydanty

Jest jeszcze jedno działanie „uboczne” imbiru i kardamonu – ponieważ mają one działanie przeciwdepresyjne – wpływają pozytywnie na nasze samopoczucie i to w sposób naprawdę odczuwalny.
Oprócz tego nasza kawa antyoksydacyjna zdecydowanie dodaje mocy – przetestowane, sprawdzone wielokrotnie, także w trudnych warunkach.
Zostawiam Was z przepisem na kawę, który znajdziecie tutaj, a sama przechodzę od słów do czynów i idę ją sobie zaparzyć – dziś w wersji z łyżeczką oleju kokosowego – spróbujcie koniecznie.

xxx
Anita

kot, śpiący kot

kawa antyoksydacyjna, kawa, antyoksydanty

kulinarna strona mocy

Adriana i Anita

Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga. Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)