–Kopytka
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach.
Ugotowaną kaszę zmiksować (do postaci sypkiej, nie dopuszczając do zbrylania się).
Przestudzone ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę.
Ziemniaki wymieszać z kaszą jaglaną i mąką ziemniaczaną.
Formować wałeczki, lekko spłaszczyć każdy wałeczek i kroić pod skosem na kopytka.
Uwaga: Jeśli składniki nie tworzą zwartej masy i trudno zrobić z nich wałeczki, dodać więcej mąki ziemniaczanej.
W garnku zagotować wodę z solą i dodać oliwę.
Kopytka gotować partiami, wrzucając je do wrzącej wody i delikatnie mieszając.
Gotować przez 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzać i wykładać na talerze do wystygnięcia.
–Warzywa z patelni
Cukinie umyć i pokroić w półplasterki. Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Suszone pomidory pokroić w paski.
Rozgrzać patelnię, dodać tłuszcz i czosnek oraz pieczarki.
Po około 2-3 minutach dodać cukinię, suszone pomidory i smażyć przez następne 4-5 minut.
Na patelnię dodać kopytka, posypać tymiankiem, odrobiną soli, pieprzem i wymieszać.
Podgrzewać aż kopytka będą gorące i wtedy podawać posypane natką pietruszki.
Smakują wyśmienicie posypane pokruszonym twarogiem.
Porcja dla 3-4 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga.
Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)
Facebook
error: Uwaga: To nie jest dobry pomysł.
Kulinarna Strona Mocy używa ciasteczek. Część z nich zjada, jak wiecie, ale część z nich jest niejadalna – to pliki Cookies, których używamy by zapewnić Wam komfort korzystania z naszej strony. Więcej o niejadalnych ciasteczkach tutaj.