Kurkuma jest bulwiastym kłączem (szorstka skórka, budowa segmentowa), podobnym do imbiru. Zazwyczaj dostępna jest mielona w postaci intensywnie żółtego proszku. Aby mogła zostać przyswojona przez nasz organizm koniecznie należy zmieszać ją z papryką lub pieprzem (w połączeniu z papryką jej wchłanianie zwiększa się 2000 razy).
Najważniejszą substancją aktywną kurkumy jest kurkumina, która jest silnym przeciwutleniaczem, a więc chroni organizm przed działaniem wolnych rodników (uszkadzających komórki, przyspieszających procesy starzenia i zwiększających ryzyko rozwoju chorób nowotworowych).
- Kurkumina działa również jak naturalny antybiotyk, ma bowiem silne właściwości przeciwbakteryjne. Działa również przeciwwirusowo i przeciwzapalne,
- korzystnie wpływa na układ nerwowy,
- jej silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne pomaga utrzymać w dobrej kondycji zarówno serce jak i układ krążenia,
- wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów, co zmniejsza ryzyko nie tylko chorób serca, ale także cukrzycy,
- przeciwdziała zlepianiu się płytek krwi, poprawiając tym samym krążenie i zmniejszając ryzyko arteriosklerozy (miażdżycy tętnic),
- poprawia pracę mózgu – z badań przeprowadzonych przez niemieckich naukowców (Instytut Medycyny i Neurofizjologii w Julich) wynika, że jeden z obecnych w kurkumie olejków eterycznych, tumeron, przyspiesza procesy naprawcze w mózgu (np. po udarze). Wykazano także, że pobudza on nerwowe komórki macierzyste do namnażania i różnicowania, oraz poprawia zdolności umysłowe,
- badania przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim wskazują, że kurkumina pobudza organizm do niszczenia białek winnych choroby Alzheimera,
- z szeroko prowadzonych badań wynika, że kurkuma dzięki swoim przeciwutleniającym właściwościom nie tylko zmniejsza ryzyko nowotworu, ale też powstrzymuje rozwój tej choroby – wykazały one, że dieta obfitująca w kurkumę zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia raka piersi, płuc, jelita grubego, wątroby,
- olejki eteryczne obecne w kurkumie zapobiegają wzdęciom, odbijaniu, oraz działają wiatropędnie.Z badań wynika, że kurkuma ma działanie przeciwwrzodowe (pobudza wydzielanie mucyny, która tworzy na błonach śluzowych warstwę ochronną), oraz hamuje wydzielanie soku żołądkowego,
- chroni komórki wątroby i wspomaga ich regenerację – jej działanie porównywane jest do działania sylimaryny – substancji aktywnej zawartej w ostropeście plamistym, znanym z silnych właściwości hepatochronnych. Substancje aktywne kurkumy, w tym kurkumina i olejki eteryczne, pobudzają wydzielanie żółci, niezbędnej do trawienia tłuszczów.
Kurkumy nie powinny używać kobiety w ciąży (może powodować skurcze macicy), osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe (może wzmagać ich działanie), a także cierpiący na choroby, w których utrudniony jest przepływ żółci w drogach żółciowych.
Kurkuma w pełni odda nam wszystkie swoje moce, jeśli przygotujemy z niej pastę (przepis tutaj), do czego bardzo namawiamy. Robi się ją szybko i łatwo, przechowujemy ją w lodówce, dzięki czemu mamy ją cały czas przed oczami, co sprawia, że częściej ją wykorzystujemy.