Lasagne, trochę nietypowo, bo bez makaronu – to naprawdę lasagne z bakłażana, a nie z bakłażanem.
Danie to wpisuje się w trend, który komplikuje mocno nasze siostrzane relacje. Macie siostry? Jeśli tak, to wiecie, że różnie bywa. U nas też ostatnio pojawiły się pewne napięcia, związane z tym, że nadszedł czas pomidorów. Więc czerwono sie robi. Więc Anita tworzy w czerwono-pomidorowym klimacie, a ja cierpię, bo nie znoszę tego koloru, a muszę to fotografować. I kłócimy się (trochę) o te czerwienie, co jakiś czas, ale Anita zawsze punktuje mnie tak samo i w ten sposób kończymy dyskusję: „Ale jeść to je lubisz?”. No lubię, nawet bardzo. I lasagne z bakłażana często pojawia się na moim stole, bo nie dość, że pyszne, to jeszcze zdrowe – bakłażan jest niskokaloryczny, obniża poziom cholesterolu, poprawia przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia i ma działanie detoksykacyjne.
Dziś też idę upolować bakłażana – na długi weekend przybywają łakomi goście, trzeba ich nakarmić czymś pysznym.
Agnieszka, Mikołaj, będzie dobrze?
xxx
Adriana
Lasagne z bakłażana
Składniki:
2 bakłażany,
½ cebuli,,
1 ząbek czosnku,
1 butelka passaty pomidorowej,
3 łyżki oliwy,
1 łyżka ksylitolu lub 4 krople stewii lub 1 łyżka cukru,
1 łyżka soku z cytryny,
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
1 pęczek bazylii,
sól himalajska,
pieprz,
2 mozzarelle,
100 g parmezanu.
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać cebulę i smażyć aż będzie szklista (nie przyrumieniona).
Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze przez około 1-2 minuty uważając aby czosnek się nie przyrumienił.
Dodać passatę, wymieszać i gotować pod przykryciem przez 20 minut.
W tym czasie bakłażany pokroić wzdłuż w 1 centymetrowe plastry a następnie grillować plastry bakłażana na patelni grillowej (po 2 minuty z każdej strony).
Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach a parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Do sosu pomidorowego dodać sól, pieprz, sok z cytryny, ksylitol/cukier oraz gałkę muszkatołową oraz posiekaną bazylię i wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: sos pomidorowy, bakłażany, mozzarellę, parmezan, sos pomidorowy, bakłażany… aż do wyczerpania się składników.
Wierzch lasagne z bakłażana posypujemy mozzarellą i parmezanem i do piekarnika.
Zapiekać przez 40 minut w temperaturze 190 st. C.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 – 10 minut i serwować.
Porcja dla 3-4 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga.
Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)
Facebook
error: Uwaga: To nie jest dobry pomysł.
Kulinarna Strona Mocy używa ciasteczek. Część z nich zjada, jak wiecie, ale część z nich jest niejadalna – to pliki Cookies, których używamy by zapewnić Wam komfort korzystania z naszej strony. Więcej o niejadalnych ciasteczkach tutaj.