Chciałabym Wam dziś opowiedzieć o smutku, o żalu rozdzierającym serce… ale kto chce o tym czytać??? Nikt, dlatego tego nie zrobię.
Zamiast tego opowiem Wam dziś o szparagach… a właściwie o zupie szparagowej. Pięknej, którą śmiało możecie zaserwować gościom, a w dodatku bardzo pysznej i lekkiej jak puch – taka właśnie jest ta zupa z białych szparagów.
Miejmy świadomość, że szparagi – oprócz tego, że są pyszne – są też cudownym środkiem wspomagającym oczyszczanie organizmu. Zawarta z nich asparagina pobudza pracę nerek i wspomaga regulację gospodarki wodnej organizmu. Zawierają dużo wapnia, fosforu, potas, sód, żelazo a także kwas foliowy, witaminę E, witaminę C i Beta-karoten – warto skorzystać, zwłaszcza, że są dostępne tak krótko.
Jakiś czas temu byłam służbowo w Saksonii, niezwykłym regionie Niemiec w którym żyją Łużyczanie – ludzie posługujący się dwoma językami: niemieckim i łużyckim (język łużycki jest bardzo podobny do języka polskiego – wiedziałyście o tym?).
Co mnie zaskoczyło to łużycka kuchnia, jej aromaty, tekstura i łączenie smaków. Do dziś wspominam smak żytniego chleba, szarobrązowego, miękkiego i kwaśnego. Niepowtarzalny smak, który pamięta się długo i do którego chce się wracać. Podczas tego wyjazdu miałam również okazję spróbować zupę z białych szparagów, z lekką mleczną pianką i prażonymi orzechami. Po powrocie do domu metodą prób i prób i prób dążyłam do stworzenia tego smaku – i udało się.
W naszej rodzinie zupa z białych szparagów zostala przyjęta bardzo entuzjastycznie, myślę, że Wy i Wasi bliscy też ją pokochacie.
PS Wiosna jest piękna, i smaczna… szkoda, że trwa tak krótko. Dlatego my korzystamy z wiosny bardzo intensywnie (bo następna będzie dopiero za rok a wtedy będziemy już o rok starsze). Na naszej top liście są: podagrycznik (tutaj), pokrzywa (tutaj i tutaj) i szparagi (tutaj) i (tutaj). Jakie są Wasze ulubione wiosenne smaki?
xxx
Anita
Leka jak puch zupa z białych szparagów
Składniki:500 g szparagów,
Sposób przygotowania:Orzechy uprażyć na złoto na patelni lub w piekarniku (lepiej w piekarniku). Porcja dla 3-4 osób.
|