Lody maca nie tylko dodadzą Ci energii, ale też wzmocnią odporność, zadziałają przeciwdepresyjnie, pomogą zapobiegać osteoporozie, poprawią płodność, – i, co bardzo ważne dla kobiet, znacząco złagodzą dolegliwości związane z miesiączkami i klimakterium. Takie właściwości ma sproszkowany korzeń maki, rośliny pochodzącej z Peru, używanej przez Inków przed walką aby dodać sobie energii i mocy. Ale nie tylko inkascy wojownicy wspomagali się macą – została ona uznana za SuperFood, Organizacja ds. Żywności i Rolnictwa FAO włączyła ją do listy środków rozwiązujących problemy odżywcze, a NASA dołączyła ją do produktów dla astronautów.
Nawet jeśli nie latamy w kosmos, czasami pewnie tak właśnie się czujemy. Wszystkich nas dotykają przeciążenia, które odbierają nam siłę i moc, pozbawiają energii, a czasami nawet chęci do życia. Warto pomóc sobie w naturalny, zdrowy i bardzo przyjemny sposób (te lody są naprawdę pyszne!) zamiast udręczać swoje ciało lekami czy energetykami.
Sorbet jeżynowy, który jest drugim istotnym składnikiem tej kompozycji wzmocni dobroczynne działanie maki na kobiecy organizm, bo jeżyny też mocno pomagają rozprawić się z typowo kobiecymi dolegliwościami (kto nie pamięta, może zajrzeć tutaj).
Obie rośliny wspomagają pracę mózgu; zawierają żelazo i mangan, które zatroszczą się o piękno naszych włosów; błonnik, który zadba o nasz układ trawienny i mnóstwo innych wartościowych składników. O jeżynach możecie już u nas poczytać, a maca, jako superbohater, zasługuje na osobny wpis, którego możecie spodziewać się już wkrótce.
Tymczasem zróbcie lody maca, pamiętajcie o nawadnianiu i o tym, że świat jest pełen skarbów, z których większość mamy na wyciągnięcie ręki.
xxx
Adriana
Lody maca z sorbetem jeżynowym
Składniki:1 jajko, 150 g jeżyn,
Sposób przygotowania:
Jajka umyć i sparzyć gorącą wodą. Następnie jajko i żółtko ubić na puszystą masę. Do naczynia, które schłodziliśmy wcześniej włożyć ser mascarpone i śmietanę kremówkę i ubić na sztywny krem.
Porcja na około litr lodów.
|