Rabarbar. Jeden ze smaków dzieciństwa. Rósł w samym rogu babcinego ogrodu, trzebiony regularnie przez całą bandę łakomych wnuczek.
Obdarty ze skóry i zanurzany w cukierniczce smakował cudownie…
Jak to śpiewały Świetliki z panem Lindą „nigdy nie będzie takiego lata…”.
Na przekór przemijaniu, a może bardziej ku pokrzepieniu, wszak zmiana jest jedyną pewną rzeczą we wszechświecie – bezglutenowe muffiny z rabarbarem.
xxx
Adriana
Bezglutenowe muffiny z rabarbarem
Składniki:
–Składniki suche:
200 g płatków quinoa lub owsianych ( w wersji bezglutenowej – specjalnych bezglutenowych płatków owsianych)
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej – bezglutenowego)
¼ łyżeczki kardamonu (niekoniecznie)
–Składniki mokre:
2 jajka
1 szklanka purée z jabłek
2 – 3 łodygi rabarbaru
¼ szklanki oleju kokosowego (lub rzepakowego)
10 kropli stewii lub 2 łyżki ksylitolu ewentualnie cukru (niekoniecznie)
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C.
Przygotować blaszkę do pieczenia muffinów: włożyć do każdego z otworów papilotkę do pieczenia muffinów.
W jednej misce wymieszać składniki mokre.
W drugiej misce wymieszać składniki suche.
Wymieszać składniki obu misek i rozłożyć równomiernie do 10 – 12 papilotek (w zależności od ich wielkości).
Piec w temp. 180 st. C przez około 20-25 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu i częściowym przestudzeniu wyjąć z blaszki (nie usuwając papilotek) i studzić na metalowej kratce.
Porcja dla 10-12 sztuk.
Czas przygotowania: 35 minut.
Czas pieczenia: 20-25 minut.
Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga.
Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)
Facebook
error: Uwaga: To nie jest dobry pomysł.
Kulinarna Strona Mocy używa ciasteczek. Część z nich zjada, jak wiecie, ale część z nich jest niejadalna – to pliki Cookies, których używamy by zapewnić Wam komfort korzystania z naszej strony. Więcej o niejadalnych ciasteczkach tutaj.