Olej lniany

Olej lniany tłoczy się na zimno z nasion lnu, czyli z siemienia lnianego. Z uwagi na szczególne właściwości oleju lnianego nie należy go stosować do smażenia. Używany na zimno stanowi idealny dodatek do sałatek, sosów, gotowanych jarzyn i innych potraw. Należy go przechowywać w lodówce, a przy zakupie również należy zwracać uwagę, by był przechowywany w sklepie w warunkach chłodniczych. Po otwarciu powinien być spożyty w ciągu czterech tygodni.

Najważniejszą zaletę oleju lnianego stanowi zawartość ok. 45% tłuszczu, w skład którego wchodzą przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6, które to:

  • pomagają spalać tłuszcz – przyspieszając metabolizm oraz stymulując produkcję niezbędnej do rozkładania tłuszczów żółci, zwiększają aktywność karnityny (badania potwierdzają, że u osób, które dołączyły do swojej diety Kwasy Omega-3 chociażby w postaci oleju lnianego zanotowano o ok. 25% większy spadek wagi niż u osób, które ich nie spożywały przy tym samym ilościowym spożyciu kalorii),
  • przyspieszają proces regeneracji sił po treningu, ułatwiając transport składników odżywczych w krwiobiegu, pomagają dostarczyć potrzebne składniki do mięśni,
  • ograniczają ryzyko zapadania na nowotwory,
  • ograniczają ryzyko zapadania na choroby sercowo-naczyniowe,
  • wpływają na prawidłowy rozwój mózgu w każdym okresie życia,
  • są stosowane w terapiach alergicznych,
  • zwiększają odporność organizmu,
  • regulują pracę układu trawiennego i przemianę materii,
  • regulują układ hormonalny,
  • przeciwdziałają osteoporozie,
  • pomagają w stanach depresyjnych i problemach emocjonalnych,
  • pomagają w problemach dermatologicznych,
  • neutralizują działanie wolnych rodników,
  • korzystnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci,
  • przeciwdziałają łysieniu u mężczyzn, hamując aktywność enzymu uczestniczącego w przekształcaniu testosteronu do dihydrotestosteronu,
  • prowadzą do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL, przy jednoczesnym zwiększeniu wskaźnika „dobrego” cholesterolu HDL,
  • zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty,
  • zapobiegają migrenowym bólom głowy,

Warto też wiedzieć, że:

  • osoby, których dieta bogata jest w kwasy Omega-3 zawarte w oleju lnianym w starszym wieku są bystrzejsze, dużo rzadziej zapadają na demencję starczą i Alzheimera,
  • badania przedstawione przez Clinical Cancer Research, czasopismo American Association for Clinical Cancer Research potwierdzają, iż dieta bogata w kwasy Omega-3 może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka prostaty,

Kobiety również mogą bardzo wiele zyskać stosując regularnie olej lniany, ponieważ bogata w kwasy Omega-3 (zawarte również w oleju lnianym) dieta w czasie ciąży zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu.

Dodatkowo stwierdzono, że dzieci kobiet, które stosują dietę bogatą w kwasy Omega-3 w czasie ciąży wykazują aż o 19 % wyższy poziom inteligencji w stosunku do ich rówieśników. Poza tym kwasy Omega-3 korzystnie wpływają na rozwój mózgu, centralnego układu nerwowego, ostrości wzroku, serca oraz funkcji psychomotorycznych.

Niektórzy naukowcy twierdzą, że występowanie u dzieci ADHD związane jest z niedoborem kwasów Omega-3 w okresie prenatalnym dziecka.

Prawdopodobnie depresje poporodowe są wynikiem spadku Omega-3 w organizmie matki na skutek zwiększonego zapotrzebowania na nie przez płód.

Bogaty w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) oraz lignany (fitoestrogeny) olej lniany reguluje proporcje hormonów w organizmie wpływając jednocześnie na cykl miesiączkowy. Wspomaga również czynności macicy oraz łagodzi objawy menopauzy (zwłaszcza uderzenia gorąca).

Niektóre badania dowodzą, że spożywanie oleju lnianego korzystnie wpływa na objawy PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego), takie jak: bolesność piersi, zatrzymywanie wody w organizmie, zmiany nastroju.

Olej lniany zawiera też naturalną witaminę E (witamina młodości), która:

  • chroni błony komórkowe neuronów i tkanek mózgu przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki,
  • chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniem toksycznymi substancjami,
  • zmniejsza uszkodzenia białek i komórek fotoreceptorów,
  • hamuje procesy utleniania lipidów,
  • działa odmładzająco i nawilżająco,
  • podnosi elastyczność skóry,
  • poprawia mikrocyrkulację,
  • hamuje procesy alergiczne oraz zapalne,
  • znacząco wzmacnia system odpornościowy.
  • likwiduje drobne przebarwienia (także tzw. plamy starcze),
  • zapobiega bezpłodności.

 

kulinarna strona mocy

Adriana i Anita

Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga. Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)