Pasta z kurkumy? Tak właśnie. Anita przygotowała bowiem fantastyczny przepis na bardzo pyszny, zdrowy i wspomagający odchudzanie napój (nie, nie jest to „złote mleko”) , ale, by go przygotować, potrzebna będzie pasta z kurkumy . Do dzieła.
Kurkuma ma niezwykłe właściwości prozdrowotne i regeneracyjne, o czym wiemy. By jak najlepiej wykorzystać jej wartości powinno się ją łączyć z pieprzem lub papryką i koniecznie zadbać o to, by nie spożywać jej w stanie surowym – czyli zwykłego proszku.
Pasta z kurkumy jest świetnym rozwiązaniem, ponieważ pomaga naszemu organizmowi lepiej wchłaniać kurkumę* , a raz przygotowana, może być przechowywana do trzech tygodni (w lodówce), dzięki czemu, jak wskazują nasze doświadczenia, cześciej pojawia się w naszej diecie.
Warto poświęcić te 10 minut raz na trzy tygodnie, bo pasta z kurkumy może być dodawana do zup , do naszej herbatki rozgrzewającej, wszelkiego rodzaju past, pasztetów i koktajli, nawet do zwykłego twarogu. My, prawdę mówiąc, kurkumę dodajemy wszędzie, ponieważ zamiast tak kiedyś popularnej „Vegety” używamy mieszanki skomponowanej przez Anitę i w jej skład też wchodzi kurkuma (zamiast glutaminianu sodu;) ).
Niektórzy zalecają, by podczas przygotowywania pasty z kurkumy używać drewnianej łyżki (że niby mieszanka nie powinna mieć kontaktu z metalem), i my tak robimy, za każdym razem zastanawiając się jednak, jaki jest sens, skoro przygotowujemy ją w metalowym garnku. Macie jakieś pomysły?
*Bibliografia:
Kuchnia ajurwedyjska według czterech pór roku, Durst Markus, Iding Doris, Wafler Johanna. Wydawn. PURANA, 2012.
xxx
Adriana
Pasta z kurkumySkładniki:2 łyżki kurkumy, Sposób przygotowania:Wodę doprowadzić do wrzenia. Czas przygotowania: 10 minut. |