Ostatnio pisałyśmy przy jakich schorzeniach warto wspomagać się octem jabłkowym, dziś przepis na ocet jabłkowy i inne możliwości jego wykorzystania. Pamiętajcie jednak, że cały czas gdy mówimy o occie jabłkowym mamy na myśli ten po naturalnej fermentacji, niepasteryzowany, naturalnie mętny, zrobiony najlepiej z ekologicznych jabłek.
Taki ocet zawiera bowiem pełne spektrum składników, które odpowiadają za jego niezwykłe właściwości.
Są to:
Potas – wpływa pro-zdrowotnie na nerki, serce oraz inne narządy, w tym jelita, a także jest odpowiedzialny za koncentrację i dobrą pamięć. Jest istotnym czynnikiem w procesie przewodzenia impulsów w układzie nerwowym, a jego niedobór może skutkować skurczami mięśni czy wysuszeniem skóry.
Bioflawonoidy – pełniące funkcje antyoksydacyjne.
Pektyny – regulują ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, a także odpowiadają za nasz metabolizm, ułatwiają trawienie i uwalniają organizm od toksyn. To ich rolą jest także zmniejszanie przyswajania i odkładania się tłuszczu i zapobieganie powstawania kamieni żółciowych.
Żelazo – element bardzo ważny dla naszej krwi.
Witamina młodości czyli witamina E – naturalny antyutleniacz, który chroni nasze ciało przed starzeniem, zapobiega zawałowi, miażdżycy, powstawaniu komórek rakowych, bezpłodnością, a także odpowiada za dobry wzrok i pomaga w prawidłowym przebiegu ciąży.
Kwas jabłkowy – zabija wirusy, grzyby i nieprzyjazne bakterie.
Kwas octowy – hamuje rozwój bakterii, a także odpowiada za obniżenie trawienia skrobi.
Wapń – składnik wzmacniający nasz układ kostny i zęby.
Oprócz tego ocet jabłkowy zawiera w sobie: sód, fluor, fosfor, miedź, witaminy A, B6, C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas pantotenowy, beta-karoten i likopen.
Koniecznie wróćcie do poprzedniego tekstu i sprawdźcie przy jakich schorzeniach możecie się nim wspomóc, a tymczasem jeszcze kilka jego zastosowań – na początek w pielęgnacji ciała. Warto pamiętać, że ocet jabłkowy działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i pomaga w leczeniu trądziku i zmian skórnych (brodawki, kurzajki).
Jeśli mamy dobry, sprawdzony ocet jabłkowy, możemy sporządzić z niego tonik do twarzy, co pozwoli nam zminimalizować ilość chemii, którą pasiemy nasze ciało.
Wykonanie jest bardzo proste: mieszamy nasz ocet z czystą, przegotowaną i ostudzoną wodą w proporcji 1:1, następnie przelewamy do wyparzonych, szklanych butelek i pamiętamy, by go szczelnie zamknąć. Twarz przemywamy dwa razy dziennie i cieszymy się piękną, promienną cerą.
Z octu jabłkowego możemy zrobić też:
– upiększającą płukankę do włosów: na litr wody dodajemy 4 łyżki octu i po umyciu i spłukaniu włosów wodą płuczemy ją naszą mieszanką, dzięki czemu będą błyszczące i puszyste,
– płukankę do włosów przeciwłupieżową: ocet należy wymieszać z woda w stosunku 1:1, za pomocą butelki ze spryskiwaczem rozprowadzić na skórze głowy, pozostawić na ok. 2 godziny a następnie spłukać – stosować najlepiej 2 razy w tygodniu,
– płyn po goleniu, mieszamy z wodą 1:1 i używamy jak zwykłego płynu po goleniu ( ocet jabłkowy łagodzi skórę, a zapach octu szybko znika),
– wybielacz do zębów, który przeciwdziała paradontozie (płuczemy szklanką wody z łyżką octu),
– kąpiel relaksująco – oczyszczającą, która przy okazji zmniejsza objawy zapalenia stawów (do wanny z wodą wlewamy szklankę octu, kąpiemy się około 20 minut), taką kąpiel warto sobie zafundować raz lub dwa razy w tygodniu,
– pomoc przy opryszczce (pisałyśmy o tym ostatnio).
Dzięki zastosowaniu naturalnych metod pielęgnacji eliminujemy wiele szkodliwych substancji, które znajdują się w używanych przez nas kosmetykach i systematycznie odkładają się w naszej wątrobie, węzłach chłonnych i nerkach, poza tym, musimy pamiętać, że one jedynie konserwują naszą skórę, zamiast pobudzać do jej naturalnej regeneracji (więcej o tym pisałyśmy tutaj).
Oprócz zastosowań kosmetycznych ocet jabłkowy pomaga na wiele schorzeń – koniecznie zajrzyjcie do ostatniego wpisu i korzystajcie z jego cudownych właściwości.
Pamiętajcie też, że powoduje on wzrost energii i poprawia nastrój, co w związku z nadchodzącą wielkimi krokami zimą przyda się każdej z nas. Poniżej nasz przepis na ocet jabłkowy, jeśli Wam się nie chce, szukajcie w eko-sklepach, ale pamiętajcie: ma być po naturalnej fermentacji, niepasteryzowany, naturalnie mętny.
xxx
Adriana
Przepis na ocet jabłkowySkładniki:3 kg jabłek (niepryskanych, najlepiej ekologicznych – uwaga, nie mogą być zbierane z ziemi, nadają się tylko te zrywane z drzewa), Sposób przygotowania:Jabłka umyć, usunąć ogonki i pokroić w kostkę (ze skórką i ogryzkami) i umieścić w dużym słoju. Miód rozpuścić w wodzie i tak przygotowaną mieszanką zalać jabłka. Słój przykryć ściereczką i szczelnie obwiązać sznurkiem lub gumką recepturką. Ustawić słój w ciepłym, zacienionym miejscu. Optymalna temperatura to 21-26 st. C Przez kolejne dni, codziennie należy mieszać ocet drewnianą lub plastikową łyżką w taki sposób aby jabłka, które znajdowały się na powierzchni wpychać pod powierzchnię płynu i tym samym wtłaczać do mieszaniny jak najwięcej powietrza. Uwaga: Czas przygotowania około 6 tygodni. |