Wegeburgery – specjalnie przed deszczowym, może nawet zaśnieżonym 🙂 długim weekendem.
Dla nas ostatni był długi – bo trudny, i właściwie dopiero teraz chyba dochodzimy do siebie. Krystian regeneruje się po Madeira Island Ultra Trail, Anita po supportowaniu go i ostrej jeździe po stromych i wąskich dróżkach Madery, a ja po swoich przeżyciach prawie-artystycznych. Mój synek bowiem w sobotę wraz z innymi przedszkolakami występował w filharmonii, gdzie miał być indykiem. Wiele dni ekscytacji i oczekiwania na występ okazało się nieco zmarnowane, gdyż tuż przed Milo poinformował mnie, że to nie teraz… Indykiem będzie gdzie indziej i kiedy indziej… Biedne serce matki.
I biedna cała matka, która ogladając cudowny dziecięcy spektakl ukradkiem co chwilę zaglądała w wyniki, sprawdzając jak tam idzie Krystianowi.
Te biegi są bardzo wyczerpujące nie tylko dla niego, wierzcie mi. Najwięcej w tyłek dostaje Anita, która przemierza w szalonym tempie dzikie tereny, by zdążyć na następny punkt (a czasami Krystian biegnie tak szybko, że nie zdąży się z nim zobaczyć i gna od razu na następny) – dzień, noc, ulewa, tajfun (bo i tak było) – bez znaczenia. My tu, w Polsce też czuwamy, te imprezy jednak są dość, moim zdaniem, niebezpieczne (ostatni bieg: 115 km, 7100 m przewyższeń), mnie samo myślenie o tym męczy :).
Udało mi się jednak zebrać (i Anicie – co jest prawdziwym cudem ) żeby jeszcze przed długim weekendem podzielić się przepisem na fantastyczne wegeburgery z fasoli, taka alternatywa dla mięs, których nie upieczecie na grillu, bo bedzie lało przecież 🙂
Robi się je szybko, smakują świetnie, fasola jest zdrowa, nie ociągajcie się, róbcie wegeburgery i cieszcie się wolnymi dniami.
xxx
Adriana
Wegeburgery z czarnej fasoliSkładniki:4 bułki pełnoziarniste, Sposób przygotowania:
Fasolę odcedzić na sicie i przepłukać pod bieżącą wodą a następnie odcedzić i rozgnieść widelcem lub tłuczkiem. Marchew zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Pół cebuli drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce oliwy. Do miski z fasolą dodać marchew, cebulę, płatki owsiane, kmin rzymski, kozieradkę sól i pieprz oraz zieloną pietruszkę. Składniki dobrze wymieszać i mokrymi dłońmi uformować 4 burgery. Burgery smażyć na rumiano na patelni teflonowej posmarowanej oliwą. W tym czasie przygotować pozostałe składniki: bułki przekroić i podgrzać (w piekarniku/na patelni grillowej lub inną metodą). Awokado i cebulę pokroić w plastry, sałatę umyć i osuszyć. Dolną część każdej bułki posmarować majonezem, położyć po 2 liście sałaty i trochę awokado a następnie burgera z fasoli i plasterki cebuli. Przykryć górną częścią bułki. Podawać od razu. Zajadać. Pyszne. Porcja na 4 burgery. |
Jeśli znalazłaś się tutaj, to musi być przeznaczenie 🙂 Gdy zjedziesz na saaam dół, możesz wpisać komentarz i podzielić się tym przepisem z ludzkością, ku naszej radości.
A jeśli chcesz zobaczyć Kulinarną Stronę Mocy z innej strony (zwierzyna, backstage, zdjęcia z podróży i różne inne), odwiedź nas na Facebooku (jest śmiesznie) i Instagramie (jest pięknie 🙂 ). |