Quinoa z fiołkami (albo bzem – bo dlaczego nie)

Trochę w opozycji do wszystkich rozgrzewających swoje grille wyskakujemy dziś niby królik z cylinderka z kolejną lekką wiosenną propozycją – to quinoa z fiołkami. Nie należy się zbytnio przywiązywać do tych fiołków, jeśli ich nie znajdziecie, śmiało możecie użyć kwiatków bzu, a w ostateczności stokrotek. W składzie również ukochane wiosenne zielsko Anity, czyli podagrycznik, bez którego na naszych stołach nie śmie pojawić się żadna sałata. I inne fajne, pożywne i pyszne składniki.
My raczej nie będziemy grillować, długi weekend będzie dla nas wymarzoną okazją do wypoczynku po ostatnich przeżyciach, a dla niektórych z nas – ogromnym wysiłku – Krystian, mąż Anity kilka dni temu biegł w ULTRA-TRAIL Mont Fuji, kolejnym, wyczerpującym ultramaratonie cyklu UTWT. Support był bardzo trudny i wymagający, Anita nie spała przez ponad trzydzieści godzin, śmigając tu i ówdzie po Japonii więc rozumiecie…
Wszystko skończyło się dobrze, a nawet jeszcze lepiej – mimo skręconej kostki Krystian przebiegł dystans 168 km (przewyższenia +8100 m) w pięknym czasie 24:30:39 i wylądował na 19 miejscu w klasyfikacji generalnej. Tym samym został pierwszym Polakiem, który ukończył cały cykl UTWT – 12 naprawdę morderczych biegów. To efekt czterech lat ogromnego wysiłku, wyrzeczeń i ogromnej pracy Krystiana, ale też Anity, która jako support towarzyszyła mu podczas prawie wszystkich biegów, a na co dzień zajmowała się jego dietą. Bardzo podziwiam ich oboje i bardzo jestem szczęśliwa, że udało im się osiągnąć ten cel. Mam nadzieję, że zrobią sobie chwilę przerwy – dłuższą, niż na naprawę kostki Krystiana… Tyle na dziś.
Wy idźcie zbierać fiołki lub bez, spróbujcie tego wiosennego cudu a ja tymczasem podążam wytłumaczyć moim kotom, że należy wycierać łapki przed wejściem do domu – strasznie dużo ostatnio paprochów przynoszą.

xxx
Adriana

PS Jeśli chcecie wiedzieć, dlaczego warto jeść quinoa, zajrzyjcie tu,  jak wygląda support podczas biegów UTWT zobaczycie tu, a tutaj znajdziecie przepis na wiosenną sałatkę z mniszka, gdybyście miały ochotę.

quinoa z fiołkami

 

quinoa z fiołkami

Adriana i Anita

Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga. Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)