Jakiś czas temu wymyśliłam, że dobrze byłoby oderwać się trochę od codzienności/spędzić razem trochę czasu/zrobić coś dla siebie. Aby mogło się to zrealizować, musiałam przekonać Anitę by porzucila na tydzień swoje życie rodzinne i zawodowe. Udało się i wybrałyśmy się na warsztaty lepienia z gliny. Co prawda mój mąż niemalże zepsuł nam wszystko, przyłączając się do nas, ale okazał się przyjemnym kompanem i nie zepsuł nic.
Efekt tych warsztatów? Żadne z nas nie zostało światowej sławy gliniarzem, ale któregoś dnia Anita wykonała to oto risotto cytrynowe, które zagościło na stałe w naszym życiu. W życiu naszych przyjaciół też – kto raz go spróbuje nie może o nim zapomnieć. Niektórzy nawet przyrządzają je za każdym razem, gdy mają gości (prawda, Mariusz?). Możecie dołączyć do grona tych szczęśliwców:)
xxx
Adriana
Risotto cytrynowe z krewetkami
Składniki:
–risotto
100 g ryżu arborio
½ cebuli
3 łyżki klarowanego masła
50 ml białego wytrawnego wina
700 ml bulionu warzywnego
¾ szklanki zielonego groszku (np. mrożonego)
skórka otarta z 1 cytryny eko (wcześniej sparzonej i wyszorowanej)
sok z ½ cytryny
pieprz
25 g startego parmezanu
garść posiekanej zielonej pietruszki
–krewetki
12 krewetek tygrysich obranych i oczyszczonych
½ łyżki klarowanego masła
1 łyżka białego wytrawnego wina
sól (himalajska)
pieprz
Sposób przygotowania:
–Risotto
Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i zeszklić cebulę (około 1-2 minuty), dodać ryż i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
Następnie dodać wino, wymieszać.
Gdy wino odparuje dodawać bulion w porcjach po około ½ szklanki. Każdą kolejną porcję bulionu dodawać dopiero wtedy, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż. Cały proces powinien trwać przez około 18-20 minut.
Po tym czasie do ryżu dodać groszek, sok i skórkę z cytryny oraz pieprz. Wymieszać, dodać 2 łyżki klarowanego masła oraz parmezan. Wymieszać i odstawić pod przykryciem.
–Krewetki
W tym czasie przygotować krewetki:
na osobnej patelni rozgrzać ½ łyżki klarowanego masła i przysmażyć krewetki, dodać 1 łyżkę wina, sól i pieprz.
Gotowe krewetki powinny być różowe z każdej strony i lekko zwinięte.
Na talerze wyłożyć risotto i krewetki oraz posypać zieloną pietruszką.
Porcja dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20-30 minut.
Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga.
Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)
Facebook
error: Uwaga: To nie jest dobry pomysł.
Kulinarna Strona Mocy używa ciasteczek. Część z nich zjada, jak wiecie, ale część z nich jest niejadalna – to pliki Cookies, których używamy by zapewnić Wam komfort korzystania z naszej strony. Więcej o niejadalnych ciasteczkach tutaj.