W naszej rodzinie słowo „krewetki” brzmi jak najpiękniejsza muzyka. Dla naszej najmłodszej siostry wielkie opakowanie krewet to najpięknięjszy prezent (plus tacka chili), może je jeść zawsze i wszędzie. Pamiętam też taką historię, gdy pewien kolega (który przez chwilę był częścią rodziny), dawno, dawno temu pierwszy raz w życiu próbował krewetek i nie znając jeszcze tej materii zjadł je w całości – z głowami i całą resztą. Pochorował się strasznie, ale jakimś cudem krewetki zapadły mu w serce i je uwielbia (pozdrawiamy, Michał:)). Znam ludzi, którzy nie jedzą krewetek, twierdząc, że wyglądają jak robaki. Znam takich, dla których nie ma znaczenia, czy to kreweta, czy cokolwiek innego. Bez względu na to, do której grupy należycie, spróbujcie tego risotto – w razie potrzeby zróbcie dobry uczynek i krewetki oddajcie komuś innemu.
Risotto z pomidorami, cukinią i krewetkami
Składniki:
200 g ryżu arborio (ryż do risotto)
100 ml wytrawnego białego wina
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
0,5 l bulionu rybnego lub warzywnego
1 puszka pomidorów krojonych
1 średnia cukinia
24 duże krewetki (oczyszczone i obrane z pancerzyków)
10 g masła
6 łyżek startego parmezanu
1 pęczek zielonej pietruszki
¾ cytryny
sól himalajska
pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę.
Na rozgrzaną patelnię (najlepiej teflonową lub inną o nieprzywieralnej powłoce) wlać oliwę i dodać cebulę oraz czosnek i zeszklić (ale nie przysmażyć).
Dodać ryż i kontynuować smażenie przez około 2-3 minuty cały czas mieszając.
Dodać białe wino, wymieszać i odparować.
Dodać pomidory i dobrze wymieszać. Gotować przez około 5 – 8 minut.
Następnie wlać 1 chochelkę bulionu, wymieszać i dalej gotować aż do momentu kiedy ryż wchłonie większość płynu. Wtedy dodać kolejną chochelkę bulionu i kontynuować gotowanie. W ten sposób, dodając bulion małymi partiami i mieszając gotować przez około 15 minut (ryż powinien być al dente – czyli lekko twardawy).
Cukinię pokroić w kostkę.
Wraz z ostatnią chochelką bulionu dodać cukinię i krewetki.
Gotować jeszcze około 2 – 3 minuty.
Wyłączyć ogień, dodać masło, parmezan, zieloną pietruszkę i dobrze wymieszać.
Pozostawić na około 3 – 4 minuty.
Podawać z cząstką cytryny.
Porcja dla 3-4 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga.
Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)
Facebook
error: Uwaga: To nie jest dobry pomysł.
Kulinarna Strona Mocy używa ciasteczek. Część z nich zjada, jak wiecie, ale część z nich jest niejadalna – to pliki Cookies, których używamy by zapewnić Wam komfort korzystania z naszej strony. Więcej o niejadalnych ciasteczkach tutaj.