Risotto z dynią

Bardzo się cieszę, że jeszcze zdążyłyśmy z dynią. Dynia bowiem jest kolejnym warzywem, które uwielbiamy. Nie tylko za smak, także za jej piękno (w moim prywatnym rankingu najpięknieszych jadalnych tworów idzie łeb w łeb z granatem). Zawróciła nam w głowie kilka lat temu, przyniesiona w darze przez przyjaciół, i tak zostało.
Początkowo co prawda nie bardzo było wiadomo, co z nią robić, robiłam więc zupy. Poźniej Anita zaczęła dynię piec i to było odkrycie na miarę Gutenberga niemalże. Próbowałyście?
Każdej jesieni jest mocno pomarańczowo w naszych spiżarniach, bo dynia pieczona jest dobra na wszystko: na śniadanie – na zimno, na kolację – na ciepło, na przekąskę, a już na przyjście gości – prawdziwa rewelacja. Pachnąca, pyszna, niezwykle dekoracyjna,  i – najczęściej stanowiąca dla nich duże zaskoczenie.
Pieczona dynia może następnym razem, a tymczasem risotto z dynią – nasze odkrycie z ubieglego roku, które też mocno nas ekscytuje smakowo i, muszę przyznać, ta ekscytacja rozprzestrzenia się dość szybko wśród naszych znajomych.

xxx
Adriana

Risotto z dynią 

Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

150 g ryżu do risotto,
2 szklanki startej na tarce (duże oczka) dyni,
½ średniej cebuli,
1/3 szklanki wytrawnego białego wina,
800 ml. bulionu warzywnego,
3 łyżki masła ( najlepiej klarowanego),
3 łyżki startego parmezanu,
½ pęczka zielonej pietruszki,
gałka muszkatołowa,
pieprz,
chilli,
sól (najlepiej himalajska).

Sposób przygotowania:

 

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić.
Dodać ryż, dobrze wymieszać i smażyć razem przez około 1 minutę.
Dodać wino, wymieszać i pozwolić aby odparowało.
Dolać część bulionu (około ½ szklanki), dobrze wymieszać i kontynuować gotowanie aż do momentu kiedy ryż wchłonie większość bulionu.
Następnie kontynuować gotowanie dodając kolejne porcje bulionu dopiero wtedy, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż.
Wraz z ostatnią porcją bulionu dodać startą dynię, dobrze wymieszać i przyprawić dużą ilością gałki muszkatołowej oraz chilli według uznania. Przyprawić odrobiną soli (ponieważ zarówno bulion jak i parmezan są słone) oraz pieprzem – cały proces gotowania risotto powinien trwać około 15-20 minut (ryż powinien być al dente).
Po tym czasie zdjąć patelnię z ognia dodać masło i parmezan, wymieszać i pozostawić risotto pod przykryciem przez 2 minuty.
Serwować posypane zieloną pietruszką.

 

Porcja dla 2 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.

kulinarna strona mocy

Adriana i Anita

Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga. Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)