Risotto z dynią

Bardzo się cieszę, że jeszcze zdążyłyśmy z dynią. Dynia bowiem jest kolejnym warzywem, które uwielbiamy. Nie tylko za smak, także za jej piękno (w moim prywatnym rankingu najpięknieszych jadalnych tworów idzie łeb w łeb z granatem). Zawróciła nam w głowie kilka lat temu, przyniesiona w darze przez przyjaciół, i tak zostało.
Początkowo co prawda nie bardzo było wiadomo, co z nią robić, robiłam więc zupy. Poźniej Anita zaczęła dynię piec i to było odkrycie na miarę Gutenberga niemalże. Próbowałyście?
Każdej jesieni jest mocno pomarańczowo w naszych spiżarniach, bo dynia pieczona jest dobra na wszystko: na śniadanie – na zimno, na kolację – na ciepło, na przekąskę, a już na przyjście gości – prawdziwa rewelacja. Pachnąca, pyszna, niezwykle dekoracyjna,  i – najczęściej stanowiąca dla nich duże zaskoczenie.
Pieczona dynia może następnym razem, a tymczasem risotto z dynią – nasze odkrycie z ubieglego roku, które też mocno nas ekscytuje smakowo i, muszę przyznać, ta ekscytacja rozprzestrzenia się dość szybko wśród naszych znajomych.

Risotto z dynią 

Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

150 g ryżu do risotto
2 szklanki startej na tarce (duże oczka) dyni
½ średniej cebuli
1/3 szklanki wytrawnego białego wina
800 ml. bulionu warzywnego
3 łyżki masła ( najlepiej klarowanego)
3 łyżki startego parmezanu
½ pęczka zielonej pietruszki
gałka muszkatołowa
pieprz
chilli
sól himalajska

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić.
Dodać ryż, dobrze wymieszać i smażyć razem przez około 1 minutę
Dodać wino, wymieszać i pozwolić aby odparowało.
Dodać startą dynię, dobrze wymieszać i smażyć około 3 minut.
Przyprawić dużą ilością gałki muszkatołowej oraz chilli według uznania.
Dolać część bulionu (około ½ szklanki), dobrze wymieszać i kontynuować gotowanie aż do momentu kiedy ryż wchłonie większość bulionu.
Następnie kontynuować gotowanie dodając kolejne porcje bulionu dopiero wtedy, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż. W tym czasie przyprawić odrobiną soli (ponieważ zarówno bulion jak i parmezan są słone) oraz pieprzem –
cały proces gotowania risotto powinien trwać około 15-20 minut (ryż powinien być al dente).
Po tym czasie zdjąć patelnię z ognia dodać masło i parmezan, wymieszać i pozostawić risotto pod przykryciem przez 2 minuty.
Serwować posypane zieloną pietruszką.

 

Porcja dla 2 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.

Adriana i Anita

Uwielbiamy dobre jedzenie, podróże, dobre książki, kochamy drzemki, Leszka Możdżera, siedzenie pod jabłonią przy herbacie i tarcie z borówkami - jeszcze lepiej, jeśli trafi się Pavlova :). Ten blog powinien się nazywać "Trzy Łakome Siostry z czego jedna w oddali", ale nazwa domeny byłaby za długa.