Zazwyczaj, kiedy jesteśmy u Anity i Krystiana i mamy okazję zjeść kolejny pyszny wynalazek, obiecuję sobie, że wkrótce to odtworzę. I zazwyczaj tak się dzieje, lecz „wkrótce” w praktyce wygląda bardzo różnie. W przypadku ryby zapiekanej w sosie chrzanowo-porowym nie minęła nawet doba. Pokochałam ją miłościa czystą i piękną i tylko mąż mój temu uczuciu przeszkadza, bo też chce w tym uczestniczyć… A ja wszak jestem zadeklarowaną monogamistką, pamiętaj o tym, mężu.
Ryba zapiekana z sosem chrzanowo-porowym
Składniki:
400 g fileta z dorsza lub innej białej ryby
1 ½ łyżki soku z cytryny
½ pora
400 ml słodkiej śmietanki 12% (lepsza 30%, ale nie namawiamy do złego)
1 łyżka chrzanu
2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
½ pęczka koperku lub natki pietruszki
sól himalajska, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Rybę zamarynować w odrobinie soli i soku z cytryny, odstawić
Pora dobrze umyć (po przekrojeniu wzdłuż odchylić poszczególne warstwy pora i dokładnie umyć z ziemi), i drobno posiekać
Na patelni rozgrzać masło, dodać pora i smażyć przez około 4 minuty
Dodać śmietankę, wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 10 minut
Zdjąć przykrywkę i zredukować (odparować) do połowy
Dodać chrzan i wymieszać, następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem
Do naczynia żaroodpornego włożyć 1/3 sosu, następnie położyć rybę i przykryć pozostałą częścią sosu
Zapiekać w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 170 st. C
Podawać posypane posiekanym koperkiem lub zieloną pietruszką.
Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga.
Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)
Facebook
error: Uwaga: To nie jest dobry pomysł.
Kulinarna Strona Mocy używa ciasteczek. Część z nich zjada, jak wiecie, ale część z nich jest niejadalna – to pliki Cookies, których używamy by zapewnić Wam komfort korzystania z naszej strony. Więcej o niejadalnych ciasteczkach tutaj.