Z sondażu przeprowadzonego w naszej rodzinie wynika, że niestety, po zwycięstwo w konkursie na ulubioną rybę sięgnął smażony halibut. Co za wstyd:) Ale szedł łeb w łeb ze stekiem z tuńczyka – w wykonaniu Krystiana – mistrzostwo świata. Niemniej jednak zwyciężył wspomniany wcześniej halibut, przy czym, jak podkreślił mój synek, ze Świnoujścia koniecznie (ze smażalni!!!). Tak więc, by się zrehabilitować nieco w oczach Wszechświata i wyrabiać u dziecka właściwe nawyki żywieniowe, dobra ciocia Anitka popełniła to. Halibut zadrżał w posadach, chyba szykuje się przewrót.
Ryba zapiekana z warzywami i białym winemSkładniki:400 g fileta z białej ryby (dorsz, sandacz) Sposób przygotowania:Do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego włożyć warzywa: pokrojone na połówki pieczarki, cukinię w półplasterkach, całe pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Porcja dla 2-3 osób. |