W poszukiwaniu straconego smaku czyli Sernik cytrynowy na czekoladowym spodzie

Dziś, Drogie Panie (i Panowie, jeśli się jakiś zabłąka) sernik cytrynowy trochę sentymentalny, inspirowany głównie wspomnieniem, które wracało, wracało, wracało… I kazało działać. (Inspirowany nie tylko wpomnieniem, także łakomstwem, ale o tym w eleganckim towarzystwie się chyba nie mówi).
Jesienią Anita i Krystian mieli okazję spróbować pysznych ciast w tak zwanej ostatniej chwili, w kawiarni pałacowej, ktora na zimę zamyka swe podwoje. Gnali tam jak szaleni, bo był to własnie ten ostatni dzień, po którym już tylko czekać do wiosny na kolejne otwarcie. Ale warto było gnać, zdecydowanie warto, bo ciasta tam mają urzekające. Zwłaszcza sernik cytrynowy, który tak mocno zapadł im w w serce/głowę/kubki smakowe a może pamięć, po prostu, że siostra moja podjęła próbę odtworzenia tej cudownej kompozycji smakowej.
Odbyło się to w tajemnicy, ale za to z pełnym, spektakularnym wręcz sukcesem. Dzieki temu sernik ten umilał nam świąteczny czas i sprawial, że wśród naszej gwarnej gromady zapadała cisza. Waniliowo-cytrynowo-czekoladowa cisza. Śmietanowa jeszcze – zapomniałabym niesłusznie, bo masa śmietanowa wprost wybitna:)

sernik cytrynowy

sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy na czekoladowym spodzie 

Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

Na czekoladowy spód:

120 g gorzkiej czekolady
120 g masła
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej lub mąki ryżowej
70 g zmielonych na mąkę migdałów
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

600 g twarogu sernikowego
250 g serka mascarpone
5 jajek
70 ml śmietanki kremówki 36%
2 laski wanilii lub 2 łyżeczki pasty waniliowej
skórka otarta z 2 cytryn ekologicznych
3 łyżki mąki ryżowej
1 łyżeczka naturalnego aromatu cytrynowego lub kilka kropli syntetycznego aromatu cytrynowego
½ szklanki ksylitolu + 20 kropli stewii w płynie lub inna substancja słodząca – do smaku

 

Masa cytrynowa:

400 g kwaśnej śmietany 18%
8 łyżek kremu custard (krem cytrynowy) lub konfitury cytrynowej

 

Wykonanie:

Uwaga: wszystkie składniki masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego wcześniej trzeba je wyjąc z lodówki.

Spód czekoladowy:

  1. Spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz tortownicy tak, aby papier wystawał również na zewnątrz.
  2. Czekoladę połamać i włożyć do rondelka, dodać drobno pokrojone masło. Podgrzewać do czasu aż masło się rozpuści i jeszcze trochę. Następnie zdjąć z ognia i mieszać do czasu aż czekolada się rozpuści.
  3. Zmielone migdały wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać jajka i przestudzoną masę czekoladową. Dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej masy
  4. Masę równomiernie wyłożyć i rozsmarować na spodzie wcześniej przygotowanej tortownicy
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st.C i piec przez około 10 minut a następnie wystudzić

Masa serowa:

  1. Do misy miksera włożyć sery i delikatnie zmiksować na niskich obrotach do połączenia się składników
  2. Dodać mąkę, skórkę z cytryny oraz wanilię i wybraną substancję słodzącą. Dalej miksować na wolnych obrotach aby nie napowietrzyć masy (ten sernik nie może być napowietrzony, bo urośnie a następnie opadnie a nie o to nam chodzi). Miksować do połączenia sera z pozostałymi składnikami
  3. Następnie wbić jajka pojedynczo (po jednym jajku co około 15 sekund) dalej miksując na wolnych obrotach
  4. Po wbiciu jajek, dodać śmietankę kremówkę i aromat cytrynowy, delikatnie zmiksować a następnie delikatnie przelać na wystudzony czekoladowy spód
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i piec przez 15 minut a następnie zmniejszyć temp. do 120 st. C i piec jeszcze przez 1,5 godziny

Masa cytrynowa:

  1. Krem custard   zmiksować z kwaśną śmietaną.
  2. Otworzyć piekarnik i delikatnie wysunąć sernik z piekarnika a następnie delikatnie wylać masę śmietanowo-cytrynową na wierzch sernika.
  3. Sernik ponownie delikatnie umieścić w piekarniku i piec przez kolejne 20 minut.
  4. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik jeszcze na 10 minut
  5. Otworzyć piekarnik i pozostawić sernik jeszcze przez 10-15 minut
  6. Wyjąć sernik i pozostawić do wystudzenia
  7. Zimny sernik wstawić do lodówki na całą noc i dobrze schłodzić – wtedy jest gotowy do jedzenia

Porcja na 1 ciasto (około 12 porcji).
Czas przygotowania: 3 godziny + schładzanie około 10 godzin.

kulinarna strona mocy

Adriana i Anita

Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga. Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)