Nadchodzące dni zapowiadają się raczej nieciekawie, a tu święta za pasem. Połowa rodziny jest chora, druga połowa właśnie wyszła z choroby, ostał się jeno Krystian, którego jednak nie można nadmiernie eksploatować, bo zaraz po świętach jedzie do Maroko, gdzie biegnie w Maratonie Piasków – kolejnym biegu z cyklu UTWT (jakieś 240 km przez pustynię, jeśli mnie pamięć nie myli, więc same rozumiecie).
Szukamy więc tą drogą ochotnika-dobrej duszy, która zrobi dla nas ten prosty i pyszny serniczek, by nam umilić świąteczny czas.
Czy to Ty jesteś tą osobą?
xxx
Adriana
Sernik z polewą owocowąSkładniki:Spód:120 g ciastek maślanych, Masa serowa:składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Masa owocowa:150 g jeżyn (świeżych lub mrożonych),
Sposób przygotowania:Formę na ciasto (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. W tym czasie przygotować masę serową: jajka zmiksować (krótko), dodać pozostałe składniki i zmiksować na niskich obrotach (aby nie napowietrzyć masy) do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Masa owocowa: owoce i ksylitol przełożyć do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu. Dodać sok z cytryny i zagotować. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 2 łyżkami zimnej wody, wymieszać i dodać pektynę.
Porcja: 12 kawałków ciasta.
|