Śledzie z cytryną i zieloną pietruszką

Moje dziecko – jak pewnie każde dziecko do pewnego wieku – jest rannym ptaszkiem. Ostatnio jednak jest to ptaszek wyjątkowo wczesny, czemu się wcale nie dziwię – z jadalni bowiem wzywa go swoim czekoladowym głosem kalendarz adwentowy. Zaraz po śniadaniu można wydłubać i pożreć kolejną czekoladkę i raźniutko przebierać nogami, bo oto jeszcze jeden dzień mniej do świąt. Nie o same święta tu jednak chodzi, wiadomo, a o Tego, który w Wigilię grasuje i przyniesie prezeeentyyy!
Starannie opracowany plan zakłada przyłapanie Mikołaja tym razem na gorącym uczynku (w ubiegłym roku się nie udało, na szczęście) i zadanie pytania, gdzie on w końcu mieszka – jedna pani w przedszkolu twierdzi, że w niebie, inna, że w Laponii, rodzice mówią, że na gdzieś na biegunie… Na szczęście jeszcze nikt mu nie powiedział, że Mikołaj nie istnieje, aczkolwiek ostatnio po wizycie Mikołaja w przedszkolu mój syn stwierdził, o zgrozo, że to chyba nie był prawdziwy Mikołaj, tylko ktoś się za niego przebrał.
To zajmuje mojego syna, tymczasem ja mam w tym roku za zadanie przygotować śledzie na święta (co najmniej trzy rodzaje, zdaje się), czerpię więc z wypróbowanych przepisów Anity do czego i Was zachęcam – dziś, jak widać śledzie w pierwszej odsłonie 🙂

Śledzie z cytryną i zieloną pietruszką

Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

500 g matiasów (filety śledziowe z zalewy solonej)
3 cebule
2,5 cytryny eko
1 pęczek zielonej pietruszki
1 szklanka oleju
10 kuleczek ziela angielskiego
5 listków laurowych
pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Śledzie namoczyć w zimnej wodzie (około 1 godzinę).
Opłukać, osuszyć i pokroić w 2 – 3 -centymetrowe paski.
Cytryny sparzyć i dobrze wyszorować, następnie osuszyć i 2 cytryny pokroić w cienkie plasterki a z pozostałej połówki wycisnąć sok i skropić nim osuszone śledzie.
Zieloną pietruszkę posiekać.
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
Na dnie słoika ułożyć warstwę cebuli, kilka kuleczek ziela angielskiego, liść laurowy, następnie warstwę cytryn, śledzi, przyprawić pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.
W ten sposób układać kolejne warstwy aż do wyczerpania składników.
Następnie przygotowane śledzie z dodatkami zalać olejem. Słoik szczelnie zamknąć,  wstawić do lodówki i czekać.
Tak przygotowane śledzie najlepiej smakują po 2 – 3 dniach.

Porcja dla 8 – 10 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Czas oczekiwania: 2-3 dni.

 

kulinarna strona mocy

Adriana i Anita

Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga. Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)