Crumble, crumble… A może jednak zapiekane śliwki pod kruszonką?

Wszyscy robią crumble, czyli zapiekane śliwki pod kruszonką (najczęściej śliwki). Nikt jednak nie robi takich pysznych jak nasze – słowo harcerza.
Niech za rekomendację posłuży Wam moja historia – otóż, kiedy kilka lat temu Anita wymyśliła tę kompozycję, poczułam się tym zestawieniem smakowym tak urzeczona, że przez kilka dni w wolnym czasie nie robiłam właściwie nic innego tylko mroziłam śliwki. Żeby mi nie zabrakło, żeby móc jak najdłużej cieszyć się tym smakiem. I tak po kilku dniach w mojej zamrażarce były same śliwki – trzy szuflady śliwek. Wyobrażacie to sobie?
Byłam tak szczęśliwa z tego powodu, że zdarzało mi się, przechodząc obok lodówki przywierać do niej z czułością całym ciałem – prawie:). To była piękna zima…

Czym różni się nasz przepis od innych? Popatrzcie na składniki, to raz, a dwa, że sposób wykonania też sprawia, że danie jest wyjątkowe. Nasza kruszonka chrupie do samego końca, bo nie zapiekamy jej na owocach, tylko posypujemy nią gotowe, upieczone, miękkie, aromatyczne śliwki, czy co tam Wam przyjdzie do głowy zapiec.

Tym razem na zapiekane śliwki pod kruszonką było więcej amatorów, przyjechała nasza przyjaciółka Magda z uroczą Antoniną – właściwie nie wiadomo, kto z kim przyjechał, na podstawie oceny aktywności…
Ponieważ Magda jest fotografem, postanowiła nam zrobić przy tej okazji kilka zdjęć, co Tośce, fotograficznemu dziecku stworzyło wyjątkową okazję do skakania jej na plecy z sofy lub parapetu, podczas gdy Magda próbowała wyostrzyć obraz czy złapać dobre ujęcie.
Zdjęcia więc są jakie są, ale śliwki były pyszne i zabawa świetna, czego i Wam życzymy.

PS Żadnych crumble – róbcie zapiekane śliwki pod kruszonką – tą kruszonką właśnie, zobaczycie, ta zima będzie inna niż wszystkie.

PS2 Zdjęcia poniżej autorstwa Magdy – mimo utrudnień, udało się:)

xxx
Adriana

zapiekane śliwki pod kruszonką, śliwki zapiekane, śliwki, kruszonka, crumble

zapiekane śliwki pod kruszonką, śliwki, kruszonka, crumble

zapiekane śliwki pod kruszonką, śliwki, pod kruszonką, crumble, przygotowanie śliwek pod kruszonką

A na deser (oprócz śliwek), Antonina – skoczek nad skoczki:)

crumble, dziewczynka na łące

kulinarna strona mocy

Adriana i Anita

Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga. Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)