Nie wiem co po świętach mówią Wasze kubki smakowe, nasze drą sie wniebogłosy „daj nam coś dobrego!”, „wypad z tym żurem!”, „daj nam coś INNEGO!” i takie tam. Nie można ich lekceważyć, to bardzo ważna część naszego ciała (wiem co mówię, mam znajomego który od jakiegoś czasu nie czuje smaków, mówi, że to udręka; poza tym ustalono ostatnio, że jedzenie jest lepsze niż seks), trzeba więc się o kubki smakowe troszczyć i dostarczać im odpowiednich wrażeń. W tej sytuacji robimy im więc jakieś egzotyczne, aromatyczne danie, które sprawia, że odlatujemy na fali smaków – w całości, nie tylko nasze kubki smakowe.
Świetnie sprawdza się tu kuchnia tajska, ale stir-fry z brokułów i groszku cukrowego też genialnie wywiąże się z tego zadania.
Rześko, chrupiąco, radośnie, przepysznie – nie przegapcie tego, dzięki takim daniom chce się żyć.
PS Stir-fry z brokułów i groszku bedzie świetnie smakował w połączeniu z rybą lub smażonymi krewetkami ale jako samodzielne danie również sprawdza się cudownie.
xxx
Adriana
Stir-fry z brokułów i groszku cukrowego
Składniki:500 g brokułów,
Sposób przygotowania:Warzywa umyć. PS: Można podawać z ryżem, choć nie jest to konieczne. Porcja dla 2 -3 osób.
|