Bardzo lubimy figi, od pierwszego wejrzenia, można powiedzieć, stąd tarta figowa. Bardzo prosta w wykonaniu a bardzo efektowna, bo maka gryczana sprawia, że samo ciasto ma interesującą, niebanalną strukturę i smak. Do tego konfitura z naszych ukochanych fig, które zawsze przywodzą na myśl lato i wakacje w Grecji, kiedy to w drodze na śniadanie (i w drodze ze śniadania, i w drodze nad morze….) zrywaliśmy i jedliśmy figi prosto z drzewa. Nagrzane słońcem, miękkie i zniewalająco słodkie.
Na taki pochmurny dzień jak dziś tarta figowa nadaje się świetnie – u mnie padało i bedzie padać, z czego się bardzo cieszę. W ubiegły weekend posadziłyśmy z Anitą dynie i jest szansa, że dziś znowu podleje je deszcz, a mi zostanie tylko nakrzyczeć na ślimaki, żeby sobie znalazły inny paśnik.
PS Tarta figowa doskonale smakuje z bitą śmietaną, czasami tak ją podajemy.
PS 2 Jeśli nie lubicie fig, lub macie trudność ze zdobyciem konfitury figowej – użyjcie innej, malinowa też pownna dobrze zagrać.
xxx
Adriana
Tarta figowaSkładniki:180 g mąki pszennej,
Sposób przygotowania:Przygotować ciasto: mąkę, żółtka i masło posiekać.
Porcja na około 12 kawałków. |