Zawsze powtarzam, że w kontekście odżywiania (i nie tylko) trzeba słuchać swojego organizmu. A mój organizm w zimie domaga się gryki, kiszonej kapusty, buraków i innych warzyw korzeniowych. Dlatego dziś Panie i Panowie tarta z burakami na gryczanym spodzie.
Inspiracja do tego przepisu pochodzi z zajęć praktycznych, które były realizowane w pracowni gastronomicznej na studiach dietetyki. Różnica tkwi w cieście. Zamiast klasycznej mąki pszennej mamy wyraźną w smaku mąkę gryczaną, która po pierwsze świetnie pasuje do buraków a po drugie zawiera rutynę, która uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega przeziębieniu czy grypie. No i jest, jak sama nazwa wskazuje, z gryki, której mój organizm pragnie zimą.
Tarta z burakami wzbudza też w naszej rodzinie dyskurs lekko akademicki, ponieważ nie możemy ustalić czy jest ona smaczniejsza na zimno czy na ciepło.
Czekamy na Wasze opinie bo póki co, w naszej rodzinie zgodnego zdania na ten temat nie ma.
xxx
Anita
Tarta z burakami, rukolą i majerankiem na gryczanym spodzieSkładniki:
Ciasto:300 g mąki gryczanej, Farsz:4 ugotowane lub upieczone średnie buraki, Sposób przygotowania:Ciasto:Mąkę i masło posiekać nożem, dodać wodę i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Farsz:W tym czasie przygotować farsz: buraki pokroić w cienkie plastry (około 2 mm). Doprawić je solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym i zostawić aby smaki połączyły się. Tarta:Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłożyć nim formę do zapiekania o średnicy około 28-30 cm. PS Tarta smakuje świetnie również w wersji na zimno. Porcja dla około 3-4 osób. |