Tarta z burakami, rukolą i majerankiem na gryczanym spodzie

Zawsze powtarzam, że w kontekście odżywiania (i nie tylko) trzeba słuchać swojego organizmu. A mój organizm w zimie domaga się gryki, kiszonej kapusty, buraków i innych warzyw korzeniowych. Dlatego dziś Panie i Panowie tarta z burakami na gryczanym spodzie.
Inspiracja do tego przepisu pochodzi z zajęć praktycznych, które były realizowane w pracowni gastronomicznej na studiach dietetyki. Różnica tkwi w cieście. Zamiast klasycznej mąki pszennej mamy wyraźną w smaku mąkę gryczaną, która po pierwsze świetnie pasuje do buraków a po drugie zawiera rutynę, która uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega przeziębieniu czy grypie. No i jest, jak sama nazwa wskazuje, z gryki, której mój organizm pragnie zimą.
Tarta z burakami wzbudza też w naszej rodzinie dyskurs lekko akademicki, ponieważ nie możemy ustalić czy jest ona smaczniejsza na zimno czy na ciepło.
Czekamy na Wasze opinie bo póki co, w naszej rodzinie zgodnego zdania na ten temat nie ma.

xxx
Anita

tarta z burakami, tarta, wytrawna tarta

 

tarta z burakami, tarta, wytrawna tarta

 

tarta z burakami, tarta, wytrawna tarta

 

Adriana i Anita

Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga. Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)