Dziś pomysł na tortille gryczane, świetne na takie chłodne dni. Kasza gryczana ma bowiem właściwości rozgrzewające, co o tej porze roku koniecznie powinniśmy wykorzystać – dzięki właściwej diecie wzmocnimy odporność i uchronimy się przed infekcjami. Co istotne, kasza gryczana ma minerały, takie jak wapń, fosfor, magnez, które podnoszą odporność, ale też żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod, a także witaminy – B1, B2, P i PP, które są ważne dla naszego układu nerwowego, co też nie jest bez znaczenia przy tak małej ilości światła słonecznego.
Pamiętajcie o pokarmach rozgrzewających – zróbcie tortille gryczane, albo po prostu zjedzcie kaszę gryczaną z grillowanymi warzywami, pijcie naszą rozgrzewającą herbatę, a tymczasem ja jadę do mojej siostry i nie bedę tam jeść kaszy gryczanej, o nie… Bedę się rozgrzewać inaczej, sięgniemy raczej po chili.
Anita właśnie wróciła z Tajlandii, gdzie była na kursie gotowania a oprócz wiedzy i inspiracji przywiozła wiele artykułów spożywczych i dziś przed nami piękny wieczór.
Moje serce śpiewa:) Mało tego, moje serce na dodatek gra na harfie. I na okarynie:)
xxx
Adriana
PS Modrzew to dekoracja, wiadomo.
Tortille gryczane z grillowanymi warzywamiSkładniki:Tortille:100 g kaszy gryczanej niepalonej,
Warzywa grillowane:1 papryka,
Sos:5 łyżek gęstego jogurtu, Sposób przygotowania:Przygotować ciasto na naleśniki gryczane (przepis tutaj) i usmażyć grubsze naleśniki (tortille) aż do wyczerpania się ciasta.
Porcja dla 2 – 3 osób.
|