Wiosenne masło ziołowe

Co zrobić z czosnku niedźwiedziego (oprócz pesto)? – pyta nas ostatnio ludzkość.
Takie właśnie masło ziołowe można zrobić jeśli się cierpi na nadmiar tego surowca. Co prawda z taką przypadłością jeszcze się nie spotkałyśmy, ale racjonalnie gospodarujemy naszymi zasobami, więc i na masełko wystarcza.
W tym roku zielona dusza mojej siostry ukazuje w pełnej krasie swe oblicze, cicho pokwikując ze szczęścia i targa Anita z lasu i łąk całe garście mlecza, babki, podagrycznika i innych cudów (nie powiem jakich – przepisy w przygotowaniu).
Czosnek niedźwiedzi z własnego ogródka, o niemieckich korzeniach, o zgrozo, bo właśnie stamtąd zostały przywiezione sadzonki.
I tak to cieszymy się wiosną, rodzinnie i zielono. Dziś przyłapałam mojego syna jak żarł (wybaczcie, to jedyne adekwatne określenie) podagrycznik prosto z łąki – jak mówi poeta, genów nie oszukasz.
Wiosna jest cudowna. Tyle jedzenia dookoła…
Jak Wasze cieszenie się wiosną? Też zielone?

xxx
Adriana

 

masło ziołowe, masło wiosenne, pomysł na czosnek niedźwiedzi, co zrobić z czosnku niedżwiedziego

kulinarna strona mocy

Adriana i Anita

Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga. Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)