Korzystamy z wiosny. Ostatnio sałatka z mniszka, dziś smoothie z pokrzyw. Przepyszne! Nie do wiary, ale smak jest świetny.
Kiedy moja siostra zaprosiła mnie niedawno na „zielony weekend” miałam mieszane uczucia. Nasze spotkania towarzysko-kulinarno-fotograficzne są zawsze niezwykle satysfakcjonujące dla moich kubków smakowych, a w tym przypadku obawiałam się, że niestety, niestety, tak nie będzie.
No dobra – pomyślałam – za to będzie się to wszystko dobrze fotografować (w przeciwieństwie do np. ośmiornicy po maderyjsku, która jest pyszna, ale ciężko fotografowalna). Ku mojemu zaskoczeniu, fotografowało się średnio, za to było bardzo smacznie. Niewiarygodne, jakie cuda można wyczarować z czegoś, co uważamy za chwasty i bezrefleksyjnie pozbywamy się tego z naszych ogródków. Zamiast wyrzucać – zjedzmy to! Albo wypijmy.
Smoothie z pokrzyw to kopalnia cudów, które pomogą nam wzmocnić się i nabrać sił – o właściwościach pokrzywy możesz więcej poczytać tutaj, a przy okazji znajdziesz przepis na quacamole z pokrzyw. Pamiętajcie tylko, by wybierając się na spacer po nie wziąć rękawiczki – pokrzywy parzą wciąż tak samo jak wtedy, kiedy byłyśmy dziećmi.
O innych chwastach, które warto jeść wiosną możesz poczytać tu, a w najbliższych dniach pojawią się u nas kolejne zielone inspiracje.
Niektórzy to lubią, naprawdę:)
xxx
Adriana
Smoothie z pokrzyw
Składniki:20 młodych pokrzyw (o długości około 20 cm),
Sposób przygotowania:Pokrzywy umyć. Porcja dla 2-3 osób.
|