Podczas gdy Anita hasa sobie po Sydney, ja hasam po kuchni robiąc zdrowe naleśniki. Mistrzynią w kwestii naleśników nie jestem, przyznaję się od razu. Te jednak są bardzo proste w przygotowaniu i jeśli macie na dodatek patelnię teflonową, to nie ma szans, żeby się nie udały.
Przepis nie jest nasz, ale trudno o ustalenie autorstwa – ten przepis jest wszędzie, niech będzie i u nas, uważamy że dobrymi rzeczami warto się dzielić – a takie właśnie te naleśniki są.
Zdrowe naleśniki to świetna alternatywa dla osób unikających glutenu, a także dla wegan, ponieważ do ich przygotowana nie potrzebujemy jajek ani mleka.
Dla osób, które jedzą gluten mogą stanowić doskonałe urozmaicenie codziennej diety w bardzo zdrową kaszę gryczaną, która jest bogata w rutynę wzmacniającą naczynia krwionośne i jest źródłem witamin z grupy B oraz soli mineralnych: wapnia, fosforu, magnezu, które podnoszą odporność, a także istotnego dla nas wszystkich żelaza.
A dodatkowym ich atutem jest to, że (podobnie jak kasza jaglana) nie zakwaszają organizmu a są tak elastyczne jak te z maki pszennej – tyle tylko, że o wiele, wiele zdrowsze.
Bardzo zdrowe naleśniki zostały zjedzone w bardzo pięknych okolicznościach przyrody – pod kwitnącymi jabłoniami, w słoneczny, piękny dzień – dokumentacja fotograficzna w czwartek 🙂 .
xxx
Adriana
Zdrowe naleśnikiSkładniki:200 g kaszy gryczanej niepalonej Sposób przygotowania:Kaszę gryczaną namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej przez noc. Odlać wodę (będzie miała konsystencję lekko żelową) i dobrze wypłukać kaszę. Wsypać kaszę do blendera, wlać około 150 ml świeżej wody i dobrze zmiksować – aż do powstania jednolitej masy Dolać tyle wody aby po zmiksowaniu ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodać 2 łyżki oleju, zmiksować i smażyć na patelni aż do wyczerpania się ciasta.
Porcja na około 15 sztuk (zależy od wielkości patelni i grubości naleśników). |