Zdrowe naleśniki? Czy to w ogóle możliwe?

Podczas gdy Anita hasa sobie po Sydney, ja hasam po kuchni robiąc zdrowe naleśniki. Mistrzynią w kwestii naleśników nie jestem, przyznaję się od razu. Te jednak są bardzo proste w przygotowaniu i jeśli macie na dodatek patelnię teflonową, to nie ma szans, żeby się nie udały.
Przepis nie jest nasz, ale trudno o ustalenie autorstwa – ten przepis jest wszędzie, niech będzie i u nas, uważamy że dobrymi rzeczami warto się dzielić – a takie właśnie te naleśniki są.

Zdrowe naleśniki to świetna alternatywa dla osób unikających glutenu, a także dla wegan, ponieważ do ich przygotowana nie potrzebujemy jajek ani mleka.
Dla osób, które jedzą gluten mogą stanowić doskonałe urozmaicenie codziennej diety w bardzo zdrową kaszę gryczaną, która jest bogata w rutynę wzmacniającą naczynia krwionośne i jest źródłem witamin z grupy B oraz soli mineralnych: wapnia, fosforu, magnezu, które podnoszą odporność, a także istotnego dla nas wszystkich żelaza.

A dodatkowym ich atutem jest to, że  (podobnie jak kasza jaglana) nie zakwaszają organizmu a są  tak elastyczne jak te z maki pszennej – tyle tylko, że o wiele, wiele zdrowsze.

Bardzo zdrowe naleśniki zostały zjedzone w bardzo pięknych okolicznościach przyrody – pod kwitnącymi jabłoniami, w słoneczny, piękny dzień – dokumentacja fotograficzna w czwartek 🙂 .

xxx
Adriana

nalesniki gryczane

nalesniki gryczane z serem

 

kulinarna strona mocy

Adriana i Anita

Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga. Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)