Babeczki z bitą śmietaną, kajmakiem i truskawkami -i skąd wziąć złoty aksamit
Skąd wziąć złoty aksamit
„Kiedy jem truskawki,
moja tragiczna koncepcja świata
unicestwia się w zachwycie,
że jem truskawki.
Rozkosz jedzenia truskawek
jest piękna jak młody chłopiec,
bogata jak madame Pompadour,
wesoła jak pupka niemowlaka.
O rozkoszy jedzenia truskawek
trzeba pisać na złotym aksamicie.”
Anna Świrszczyńska
A jeśli chodzi o babeczki z bitą śmietaną, kajmakiem i truskawkami, to powinien on mieć dodatkowo diamentowe obrzeża.
xxx
Adriana
Babeczki z bitą śmietaną, kajmakiem i truskawkami
Składniki:
Ciasto:
340 g mąki
3 żółtka
3 łyżki cukru
200 g masła
Wypełnienie babeczek:
1 puszka masy kajmakowej
50 truskawek
1 opakowanie serka mascarpone
300 g śmietany kremówki
skórka otarta z 1 eko-cytryny
2 łyżki syropu z agawy lub płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta posiekać nożem a następnie szybko zagnieść do połączenia się składników, owinąć w folię i wstawić do lodówki na około 40 minut.
Druga metoda na wykonanie ciasta kruchego, to: włożyć składniki do misy miksera i zagnieść w nim ciasto.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wyłożyć nim foremki na babeczki (u nas o średnicy podstawy foremki 5 cm).
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec na rumiano (około 10 minut).
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić i dopiero wtedy wyjąć babeczki z foremek.
W czasie studzenia babeczek przygotować krem: do wysokiego, schłodzonego naczynia włożyć ser mascarpone i wlać śmietanę i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać syrop z agawy lub miód i skórkę otartą z cytryny.
Wymieszać i dalej ubijać.
Po ubiciu kremu na sztywno dodać sok z cytryny i wymieszać.
Przygotować babeczki: na dno każdej babeczki wysmarować jedną łyżeczkę masy kajmakowej, wypełnić babeczkę kremem śmietanowym i udekorować truskawkami.
Porcja na około 30 sztuk.
Czas przygotowania około 90 minut + czas schładzania ciasta. Są warte każdej z tych minut.
Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga.
Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)
Facebook
error: Uwaga: To nie jest dobry pomysł.
Kulinarna Strona Mocy używa ciasteczek. Część z nich zjada, jak wiecie, ale część z nich jest niejadalna – to pliki Cookies, których używamy by zapewnić Wam komfort korzystania z naszej strony. Więcej o niejadalnych ciasteczkach tutaj.