Sprawdzone jako dodatek do dania głównego (zamiast ziemniakow), lub samodzielna, świetna przekąska z serkiem lub dipem.
Dynia i bataty zapiekane z kozieradką
Składniki:
2 bataty
½ średniej dyni (najlepiej hokaido) lub 1 mniejsza
2 korzenie pietruszki
4 – 5 łyżek oliwy
kozieradka
oregano
pieprz
sól (himalajska)
1 główka czosnku
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
papier do pieczenia
spożywcza folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
Bataty wyszorować i pokroić w półksiężyce, pietruszkę obrać i pokroić na podobne jak w przypadku batatów kawałki. Dynię wyszorować i pokroić w plastry.
Wszystkie warzywa umieścić w misce, posypać przyprawami i wymieszać, potrząsając miską. Kiedy warzywa będą równomiernie pokryte przyprawami, polać je oliwą i jeszcze raz wymieszać, potrząsając miską.
Całą główkę czosnku zawinąć w folię aluminiową.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć wszystkie warzywa oraz zawinięty w folię aluminiową czosnek i zapiekać w piekarniku około 20-30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki i podawać.
Doskonałym dodatkiem jest twarożek zmiksowany z ogórkami kiszonymi.
Porcja dla 3-4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Czas pieczenia: 30 minut.
Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga.
Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)
Facebook
error: Uwaga: To nie jest dobry pomysł.
Kulinarna Strona Mocy używa ciasteczek. Część z nich zjada, jak wiecie, ale część z nich jest niejadalna – to pliki Cookies, których używamy by zapewnić Wam komfort korzystania z naszej strony. Więcej o niejadalnych ciasteczkach tutaj.