Pudding chia na mleku kokosowym z owocami sezonowymi

Moje siostry pieką świetne ciasta, ciasteczka i różne takie. Od lat i z pasją. Ja nie. Los nie okazał się dla mnie łaskawy w tej kwestii i jakoś nie mam do tego ręki (albo jestem zbyt leniwa, bo chyba, szczerze mówiąc, za mało trenowałam). Tak więc One w tych klimatach czują się swobodnie, dla mnie natomiast to przygoda. I tak oto dnia pewnego miałam przeżycie, ponieważ dano mi do ręki długi, suchy farfocel i kazano przygotować. Zaskoczenie i konsternacja z powodu, jak się okazało, laski wanilii… (nie traćcie wiary we mnie, to było jakiś czas temu).
Pudding chia natomiast to deser, w przypadku którego ta laska jednak jest bardzo ważna, żeby nie powiedzieć, kluczowa, ponieważ żaden aromat czy cukier wanilinowy nie da takiego smaku jak uwolnione z niej nasionka. I dzięki temu chyba ten deser jest tak pyszny. I zdrowy, oczywiście – chia, mleko kokosowe i stewia zamiast cukru – spróbujcie koniecznie.

 

kulinarna strona mocy

Adriana i Anita

Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga. Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)