Kiedy byłyśmy małe, mama zabierała nas do „Kolibra” – najsłynniejsze (i jednej z dwóch:)) cukierni w naszym miasteczku, w której mogłyśmy same zdecydować który deser wybieramy. Anita zawsze wybierała to samo: mus truskawkowy z bitą śmietaną. Choć było tam wiele różnych deserów, ją zawsze oczarowywał ten biało-czerwony pucharek. Do dziś zresztą ma słabość do tego deseru, aczkolwiek twierdzi, że nic nie podrobi smaku z dzieciństwa. Kiedyś natknęła się na informację, że ze zmielonych nerkowców można zrobić pyszny „serek” – spróbowała, wyszło, a reszty się już chyba domyślacie…
Ps. Ja zawsze wybierałam krem sułtański:)
Serek z nerkowców z galaretką truskawkowąSkładniki:— Serek z nerkowców –Galaretka truskawkowa Sposób przygotowania:Orzechy zmielić na mąkę w blenderze. Porcja dla 3 osób. |