W liceum miałam przyjaciółkę, która miała barwne życie towarzyskie (czytaj: męsko-damskie). Jako że byłam wtedy jeszcze – niestety!;) – bardzo porządna, zawsze z zapartym tchem słuchałam jej opowiastek.
Często, pytana przez nas o stopień bliskości z aktualnym fatygantem, a konkretnie, czy doszło do zbliżenia, odpowiadała „Nie do końca”. Nie do końca, rozumiecie.
Nie wiem, co to miało znaczyć, zawsze zostawiała to naszej wyobraźni. Tajemnica pozostała nierozwikłana – dla jednej osoby będzie to przecież oznaczało samo trzymanie się za rączki, dla innej – … -ehhh, lepiej zostawmy ten temat.
Dziś, kiedy słyszę zwrot „nie do końca” zawsze myślę o niej i jej tajemnych sprawkach.
Dlaczego opowiadam o tym przy okazji ciasta? Bo ta tarta z borówkami też jest taka trochę „nie do końca” – bo nie ma cukru, jest ze zdrowej, owsianej mąki, są na niej zdrowe borówki a do tego – nasza ukochana śmietana trzydziestkaszóstka. Więc nie do końca bezgrzeszna, ale nie do końca też grzeszna, tyle, że ja, w przeciwieństwie do mojej przyjaciółki wykładam kawę na ławę, a obok kawy stoi tarta z borówkami. Taka nie do końca;)
PS Kilka lat temu miałyśmy okazję się spotkać na imprezie typu „100 lat po maturze”. Jako że okoliczności były sprzyjające nie wytrzymałyśmy i zapytałyśmy ją. I wiecie co? Dalej nie wiemy.
xxx
Adriana
Letnia tarta z borówkamiSkładniki:
300 g mąki owsianej (bezglutenowej), Sposób przygotowania:Na początek: w lodówce schłodzić śmietanę (najlepiej przez 12 godzin) oraz wysokie naczynie w którym bedzie ubijana na krem. Przygotować ciasto: posiekać masło z mąką. Dodać zimną wodę i szybko zagnieść ciasto. Przygotować krem: do schłodzonego naczynia wlać śmietanę i ubić mikserem na sztywno.
Porcja: około 12 kawałków.
|