Muszę Wam się zwierzyć, że zawsze myślalam, że polenta to rodzaj zupy. A tymczasem to kasza kukurydziana, którą można wykorzystać na wiele sposobów – my zrobilyśmy z niej bezglutenowe ciasto cytrynowe. Można by je nazwać „Jego Cytrynowość” – pyszne, mocno cytrynowe, lekko wilgotne i podawane z kremowym, waniliowym mascarpone, który zdecydowanie dodaje mu animuszu 🙂 .
Przy okazji jest to ciasto bezglutenowe (dla tych, którzy nie muszą być na diecie bezglutenowej to dobra okazja, by raz na jakiś czas odciążyć układ pokarmowy) i bez cukru, oczywiście. Dodatkowym atutem tego ciasta jest to, że jego cytrynowość niesie nie tylko smak, ale dostarcza nam też kwasy organiczne, które obniżają indeks glikemiczny produktów spożywczych. O tym, dlaczego jest to bardzo ważne dla naszego zdrowia napiszemy niedługo, a tymczasem zaufajcie nam i spróbujcie bardzo pysznego i zdrowego ciasta cytrynowego – jest szybkie i proste do zrobienia i można je jeść, jeść i jeść.
Ciasto cytrynowe z polentąSkładniki:2 cytryny eko Sposób przygotowania:Cytryny włożyć do garnka z zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, wylać wodę, przepłukać garnek, zalać cytryny świeżą wodą i gotować około 50-60 minut na wolnym ogniu. Porcja dla 12 osób. |