Poprosił razu pewnego Anitę biegacz Marcin Świerc o opracowanie przepisów do jego filmików o diecie biegacza (historia to długa i bardzo pouczająca) – stąd ten przepis.
My raczej nie przyrządzamy ryby na parze, jako że ten sposób gotowania jest dla nas zbyt wychładzający – natomiast jest zdrowy. I niektórzy lubią.
Całe danie jest świetną kompozycja smakową, delikatnie inspirowane kuchnią tajską, którą uwielbiamy.
xxx
Adriana
Ryba na parze z brokułami w sezamie
Składniki:
400 g białej ryby (np. dorsz, mintaj, sandacz)
1 brokuł
kawałek korzenia imbiru
sok z cytryny
sól
pieprz
olej sezamowy
sos sojowy TAMARI
prażony na suchej patelni sezam
świeża kolendra
szczypior
Sposób przygotowania:
Brokuł podzielić na cząstki i ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Gotować około 15 minut.
W tym czasie rybę podzielić na 2 części, umyć, posypać solą, pieprzem i polać sokiem z cytryny.
Tak przygotowaną rybę dołożyć do gotujących się na parze brokułów oraz obsypać ją imbirem (wcześniej obranym i pokrojonym w drobną kosteczkę).
Warzywa i rybę gotować dalej na parze przez około 10-15 minut.
Po ugotowaniu wyjąc rybę, polać sosem sojowym i posypać kolendrą oraz szczypiorkiem.
Brokuły ułożyć obok ryby, polać olejem sezamowym, sokiem z cytryny i obficie posypać sprażonymi ziarnami sezamu.
Porcja dla 2-3 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga.
Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)
Facebook
error: Uwaga: To nie jest dobry pomysł.
Kulinarna Strona Mocy używa ciasteczek. Część z nich zjada, jak wiecie, ale część z nich jest niejadalna – to pliki Cookies, których używamy by zapewnić Wam komfort korzystania z naszej strony. Więcej o niejadalnych ciasteczkach tutaj.