Wiosenne ziołowe pesto prosto z łąki

Cały czas pozostajemy pod urokiem darów lasów i łąk, oczarowane ich bogactwem i smakami, które można z nich stworzyć. Dziś kolejny pomysł na dziką i naturalną kompozycję, bohaterami są podagrycznik, mniszek i czosnek niedźwiedzi, z których Anita wyczarowała ziołowe pesto.
Na jakiś czas można zapomnieć o bazylii, zamiast wycieczki do sklepu warto sobie zrobić spacer na łąkę, nazbierać zielska i tym samym wrócić do korzeni.
Moje dziecko bardzo się ukorzenia – bawiąc się w ogrodzie komponuje sałatki z mniszka, podagrycznika i babki, w przerwach między bardzo ważną i odpowiedzialną czynnością – rozsiewaniem dmuchawców, która bardzo go zajmuje. Ma to tę zaletę, że wysłany po zielsko przynosi właściwe, wybiera ładne okazy, a co najważniejsze – chętnie to później zjada.
Wiosenne ziołowe pesto zawiera mnóstwo drogocennych składników, żadnych konserwantów  – w przeciwieństwie do tych gotowych. Różni się też od nich tym, że jest wyjątkowo smaczne. Sprawdźcie same.

xxx
Adriana

wiosenne pesto, ziołowe pesto, pesto z podagrycznika, pesto z mniszka, pesto z czosnku niedżwiedziego

 

 

ziołowe pesto, pesto z podagrycznika, pesto z czosnku niedźwiedziego

kulinarna strona mocy

Adriana i Anita

Stylistka i fotograf żywności - z miłości do jedzenia - to jedna. Dietetyk z pasji, twórca przepisów - z miłości do gotowania (i jedzenia) - to druga. Znamy się i działamy razem od zawsze, bo jesteśmy siostrami. Thanks Mum:)